A brassói magyarok tudják, eljött a józanság, az összefogás ideje - Sógor Csaba EP-jelölt, Kelemen Hunor ügyvezető elnök, Markó Attila államtitkár és az RMDSZ-karaván Brassó megyében

2007-11-13

Az RMDSZ európai parlamenti listájának második helyezettje járta be Brassót, a kilencedik megyét, ahol bemutatták a Szövetség választási programját, elmondták az RMDSZ novemberi EP-választásokról szóló üzenetét.


A karaván Brassóban, a Redut kulturális központba fejezte be a napot. Azelőtt Datkon, Alsórákoson, Kőhalomban, Ürmösön, Apácán, Krizbán, Keresztváron, Tatrangon és Négyfaluban találkozott a magyar választókkal. A találkozókra a roma kisebbség tagjai is eljöttek. Az RMDSZ-csapatot Kovács Attila parlamenti képviselő, Brassó megyei elnök vezette.

Brassóban a Hargita Néptáncegyüttes előadása után lépett színpadra az RMDSZ négy politikusa. Sógor Csaba a szórványmagyarság példás választó fegyelméről beszélt, majd a csapat “edzőjének”, Kelemen Hunornak adta át a szót. Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint kampányidőben nemcsak a Szövetség vezető politikusai, hanem a kampány nehezét vivő, országot járó fiatalok kitartó munkája is hozzájárul a csapat sikeréhez.

“Azt kell kérnünk most Brüsszelben, amit itthon, Romániában: helyet magunknak” - mutatott rá brassói beszédében az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki szerint a hazai magyarság akkor tévedhet igazán, ha önmagát marcangolja és elfelejti, kivel van versenyhelyzetben, kivel kell megmérkőznie.

“A XX. század a Kárpát-medencei magyarság számára veszteségekkel teli század volt, amelyben többször is elveszítette a hazát azért, mert nem tudott összefogni. A XXI. század számunkra tulajdonképpen 1989-ben kezdődött a rendszerváltással, majd a nemzetegyesítéssel folytatódott 2007. január 1-jén, amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Ebben az új században nem ismételhetjük meg XX. századi hibáinkat, ezért kell felmutatnunk az egység erejét november 25-én” - hangsúlyozta Brassóban Kelemen Hunor ügyvezető elnök.

Markó Attila államtitkár a brassóiaknak elmondta, számára nem az a fontos, hogy listazáróként nem jut el Brüsszelbe. “Igazi csapatjátékosnak lenni azt jelenti, hogy mindannyian hozzájárulunk a közös sikerhez, dolgozunk azért, hogy befutó helyen lévő kollégáink munkáját segítsük” - mondta a brassói származású államtitkár.

Ürmösön lovas felvonulás és négyszáz helyi magyar és roma várta Sógor Csabát és Markó Attilát, akik megköszönték a szívélyes fogadtatást az ürmösi közösségnek, amely egész napos vendéglátásra készült. “Sok helyre el kell még jutnunk ma, sok emberrel el kell beszélgetnünk arról, hogy a magyar érdekképviselet folytatása érdekében minden szavazat számít” - mondta Sógor Csaba, az RMDSZ EP-listájának második helyezettje.

Krizbán - a gyermekkórus éneke után - az evangélikus lelkész is köszöntötte az RMDSZ politikusait, akiknek további munkáját megáldotta, és megköszönte eddigi tevékenységét. Zárszóként a falu lelkésze a szép számban jelen lévő krizbai magyarság üzenetét fogalmazta meg a vendégeknek: közössége tudja, mit jelent az összefogás, és november 25-én is tudni fogja, hogy a magyar érdek a tulipánra ütött pecsétet „kívánja meg”. „Köszönjük, hogy eljöttek hozzánk és emlékeztettek arra, mekkora szükségünk van most az összefogásra” - mondta az evangélikus lelkész.

Keresztvári rövid megállója után Tatrangba, Háromfalu községi központjába érkezett az RMDSZ kampánykaravánja és négy politikusa, akiket a három faluból - Zajzonból, Pürkerecről és Tatrang községből - összesereglett érdeklődők vártak. Kiss József polgármester a találkozó elején rövid „népszámlását” tartott, felsorolta a vendégeknek, melyik faluból hányan jöttek el a találkozóra, majd a három falu támogatásáról biztosította az RMDSZ-csapatot.

Négyfaluban, a Csángó Ház kapujában várta Jónás András alpolgármester Sógor Csabát, Kelemen Hunort, Markó Attilát és Kovács Attilát. Négyfaluban meleg, ünnepélyes fogadtatásban részesültek az RMDSZ politikusai, akiknek székely ruhába öltözött fiatalok álltak sorfalat, amikor beléptek a nemrég megépült csángó közösségi házba. A színpadon magyar ruhás fiatalok tánccal ajándékozták meg a hosszú utat megtett kampánykaravánt.

Kelemen Hunor ügyvezető elnök kicsit haza is jött a Hosszúfalu-felszegi kultúrotthonba.„Tavasszal a Csángó Ház felavatásán arról beszéltünk, hogy ezt a szellemi otthont meg kell tölteni élettel, tartalommal. Örömmel látom, hogy az akkor még el sem készült színpad deszkáiról már lekopott a festék, ami azt jelenti, hogy élet van ebben a házban, táncolnak ezeken a deszkákon a falu fiataljai” - mondta Kelemen Hunor ügyvezető elnök.