Sokan küzdenek ma a székelyek lelkéért - Markó Béla, Frunda György és Sógor Csaba Gyergyószentmiklóson

2007-11-20

“Sokan küzdenek ma a székelység lelkéért. Sokan kérik ma a székelyek, a mi lelkünket, hiszen magam is székely vagyok. Úgy gondolom, hogy a lelkünk a miénk. Amit az RMDSZ, a mi Szövetségünk ajánl, az, hogy a lelkünk továbbra is a miénk maradjon” - mondta a Markó Béla szövetségi elnök Gyergyószentmiklóson, ahová a gyergyócsomafalvi lakossági fórum után érkezett Frunda György és Sógor Csaba társaságában.


Gyergyószentmiklóson Frunda György EP-listavezető azt hangsúlyozta, hogy a Szövetség európai parlamenti képviselőinek tenniük kell azért, hogy az Unió két éve készülő emberjogi alapegyezményébe ne csak a diszkrimináció tiltása, hanem konkrét kisebbségvédelmi szabályozások is bekerüljenek. Az RMDSZ szenátora szerint Brüsszelben azt is el lehet érni, hogy épített örökségünk restaurálására támogatást kapjunk. Mindezt csak akkor érhetjük el, ha a választók nem lesznek közömbösek a róluk szóló politikai döntések iránt. Frunda György egy gyergyócsomafalvi fórumozót idézett, aki szerint falujában élők azért távolodtak el a politikától, mert látták, a településen látták a fellendülést és úgy gondolják, hogy ez a jövőben is ugyanígy lesz. „Természetesnek tekintem, hogy az embereket most inkább a visszaszolgáltatott javaik foglalkoztatják. Ahhoz, hogy jogaikkal továbbra is élni tudjanak, szükségük van a politikai képviseletre” - szögezte le Frunda György, aki szerint ilyen értelemben is felelőtlen a független jelölt Szászrégenben tett kijelentése, amely szerint inkább ne legyen a romániai magyarságnak brüsszeli képviselete, minthogy ezt a képviseletet az RMDSZ lássa el. Frunda szerint ez azt is jelenti, hogy a független jelölt egyetlen célja a Szövetség szétverése, és nem az, hogy a magyarságnak képviselője legyen az Európai Parlamentben.

„Tizenhárom megye kétszáznál több települését jártam be politikus kollégáimmal együtt. Az emberek mindenütt elmondták problémáikat. A szórványban élők aggodalommal mondták el nekünk, hogy a tömbmagyarság nélkül ők el fognak veszni. Összefogásra vagyunk ítélve, hiszen 2012 táján a magyarság számaránya 5 %-nál alacsonyabb lesz” - emlékeztette a gyergyószentmiklósiakat az egység szükségszerűségére Sógor Csaba szenátor, aki szerint Magyarország uniós példája azt mutatja a kezdeti előnyt el lehet veszíteni, ha a politikai szereplők egymással foglalkoznak, és nem a közösség érdekével.

Markó Béla Gyergyószentmiklóson azt is elmondta, az államelnök és a román pártok politikusai is olyan üzeneteket fogalmaznak meg az utóbbi időben, amelyek szerint ők jobban tudják, mire van szüksége a magyarságnak. „Nemrég a képviselőházban hallgatólagosan átment a Voiculescu-féle oktatási törvénytervezet. Addig taktikáztak, amíg kifuttatták a határidőből ezt a tervezetet, s végül elfogadták. Ezután következik a szenátus, amely a végső döntést meghozza. Még nincs, de lehet baj, ez a törvénytervezet ugyanis arról szól, hogy az óvoda utolsó évében a magyar gyerekek kötelező módon románul kell tanuljanak” - ismertette a magyarságot fenyegető veszélyeket az RMDSZ elnöke, aki szerint a jelenleg csupán kampánycélokra kitalált „heccek” akár valóra is válhatnak. Nem lehetünk óvatlanok, nem becsülhetjük alá ennek esélyeit.

A szövetségi elnök szerint az RMDSZ kampányjelszava, az Új honfoglalás pontosan kifejezi a magyarság jelenlegi helyzetét. „Sokat tanulhatunk a történelmi példákból, amelyek azt mutatják, a hont nem lehet egyszer és mindenkorra visszaszerezni. Nekünk naponta be kell bizonyítanunk, hogy egy nemzet vagyunk” - jelentette ki beszéde végén Markó Béla.