Cél a magyar nyelv oktatásának kiterjesztése - Sógor Csaba a moldovai magyarok megfélemlítése ellen lépett fel

2008-03-03

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő vasárnap, 2008. március 2-án Bákóban találkozott a Moldovai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vezetőségével, hogy áttekintse a moldovai magyarság előtt álló kihívásokat, majd ellátogatott a magyarellenes hangulatkeltés kapcsán a figyelem középpontjába került Nagypatakra.


Az EP-képviselőt és Róka Szilvia csángóföldi munkatársát Bákóban, Salamon Adrián MCSMSZ-elnök és Hegyeli Attila, a csángóföldi gyerekek magyaroktatásáért felelős programvezető fogadta. A vendéglátók ismertették az MCSMSZ szervezésében folyó oktatási program részleteit, külön kitérve a nagypataki helyzetre, ahol két magyarországi tanár felügyeletével tavaly ősszel beindították a magyarórákat. A fokozatosan és szépen fejlődő program a múlt héten kirobbant feszültségkeltésig mintegy harminc gyermek számára biztosította a magyar nyelv elsajátítását. Egy helyi tanár biztatására egy buzgó fiatal megpróbált ellenséges hangulatot kelteni a faluban, aminek következtében a múlt heti utolsó oktatási napon már csak egy tanuló jelent meg a magyarórán.

A bákói megbeszélés után Sógor Csaba kilátogatott Nagypatakra, ahol a meghirdetett magyarellenes gyűlés elmaradt és az EP-képviselő a miséről kijövő hívekkel magyarul elbeszélgetett és megtekintette a falu nevezetességeit. „Az MCSMSZ áldozatos munkája és a magyartanárok lelkesedése ellenére mindeddig csupán ezerötszáz gyerek számára biztosított a magyar nyelv elsajátításának lehetősége Moldvában. Még legalább 7500 iskoláskorú gyerek van, akiknek ez nem adatott meg. Biztosítanunk kell az anyagi hátteret és a békés hangulatot a moldvai magyar falvakban, hiszen mindennél fontosabb, hogy a magyar gyerekeket és szülőket ne félemlítsék meg és minél több gyermek tanulhasson magyarul Csángóföldön” – fejtette ki Sógor Csaba.