Sógor Csaba a Bundestag Külügyi Bizottságának tagjával tárgyalt Kolozsváron - Kisebbségügyi EB-biztost szorgalmaznak

2008-03-17

Markus Meckel, a német Bundestag külügyi bizottságának tagja, korábbi német külügyminiszter vasárnap este Kolozsváron Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselővel találkozott. A német politikus, a Friedrich Ebert Alapítvány bukaresti fiókja meghívására, egy hetes erdélyi látogatáson tartózkodik.


A két politikus baráti megbeszélésen áttekintette a legújabb romániai és európai politikai fejleményeket, különös hangsúlyt fektetve az erdélyi magyarságot érintő kérdésekre.

Sógor és Meckel megbeszélésének egyik legfontosabb elemeként felvetődött egy összeurópai politikai kampány elindításának gondolata annak érdekében, hogy az Európai Bizottság struktúrájának átalakításakor a nemzeti kisebbségek ügyeivel külön biztos foglalkozzon. Ennek a kérdéskörnek jelenleg nincs gazdája az Európai Unió „kormányában”.

Sógor Csaba EP-képviselő tájékoztatta a német politikust a brüsszeli törvényhozásban közel négy hónapja folytatott munkájának fontosabb mozzanatairól. A romániai politikai viszonyokat jól ismerő Meckel érdeklődött az idei, helyhatósági és parlamenti választások összefüggésében az RMDSZ terveiről. Sógor Csaba ismertette az RMDSZ belső demokráciájának fontosabb elemeit, reményét fejezve ki azzal kapcsolatban, hogy sikerül újrakezdeni a magyar-magyar párbeszédet, hiszen ennek hiánya - az egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetésével - komoly veszélybe sodorhatja az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét.