Románia teljesítette a schengeni befogadáshoz szükséges technikai kritériumokat

2011-01-30

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium meghívott előadójaként a legaktuálisabb hazai vonatkozású Európai Uniós témákról, többek között Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásáról beszélt. 


A Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium immár tíz éve működik, azzal a céllal, hogy a Kolozsváron tanuló magyar jog- és közgazdászhallgatók szakkollégiumi foglalkozások keretében  kiegészíthessék egyetemi képzésüket és elmélyíthessék szakmai felkészültségüket.
 
Sógor Csaba európai parlamenti képviselő 2011. január 28-án a Szakkollégium vendégelőadója volt. Az erdélyi magyar képviselő az életút-beszélgetéssel társított előadás során olyan témákat érintett, mint Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozása vagy a magyar EU-elnökség.
 
Az előadást követő beszélgetés során kiderült, hogy a résztvevő diákok nyitottsággal követik az Európai Uniós témákat. Az erdélyi magyar képviselőt arról is kérdezték , hogy Romániának miért nincsen lehetősége önállóan, azaz Bulgária nélkül csatlakozni a Schengeni övezethez? Válaszában az EP-képviselő kiemelte: Románia teljesítette a schengeni kritériumokat és betartotta a befogadáshoz szükséges megfelelő technikai előírásokat, ezért jogosan várhatja azt, hogy az előre meghatározott időpontban része legyen a belső határok nélküli schengeni övezetnek.

A problémát az okozza, hogy Románia és Bulgária közt a Duna jelenti a határvonalat, így a Schengeni övezet biztonságának megőrzését a közös csatlakozás révén lehet szavatolni, ehhez azonban a felkészülési időszakban fontos lett volna a két ország közös haladása. Amennyiben Románia egyedül csatlakozna, további feltételeket kellene teljesítsen, feladata lenne a közös határátkelők megerősítése is.

Az EP-képviselő kifejtette: a magyar EU-elnökség is támogatja a két ország schengeni felvételét és szorgalmazza a szabályok betartását. Bulgária ígéretett tett arra, hogy március közepéig eleget tesz a technikai kritériumoknak. Sógor Csaba szerint ennek betartását figyelemmel kell követni, hiszen a csatlakozás halasztásának negatív következményei is lehetnek.

A legaktuálisabb kérdések mellett a beszélgetés során szó esett többek között az európai polgári kezdeményezés lehetőségeiről, valamint az európai közösség jövőjét érintő fontosabb kérdésekről is. Sógor Csaba a diákokat tájékoztatta az Európai Unió intézményei által felkínált szakmai gyakorlatokról, illetve kérdésükre elmondta: a saját kabinetjébe szóló gyakornoki programot 2011 áprilisában hirdeti meg.