Kiosztották a Németh Géza Emlékdíjat

2011-01-23

A csíkszeredai Németh Géza Egyesület a Magyar Millennium évében alapította a Németh Géza Emlékdíjat, amellyel olyan pedagógusokat és azok tanítványát tünteti ki, akik kiemelkedő munkásságukkal, oktatással és neveléssel hozzájárultak a magyar kultúra ápolásához. A Sógor Csaba EP-képviselő által támogatott díj átadasára minden évben a Magyar Kultúra Napja alkalmából kerül sor.


Az idei évben Dr. Papp Kincses Emese és tanítványa Ambrus Attila, illetve Beder Tibor és tanítványa Szebeni Márton Enikő vehették át az elismerést, 2011. január 23-án, vasárnap a csíkszeredai református templomban tartott istentisztelet keretében.

Laudációjában Bajna György nyugdíjas újságíró elmondta, Dr. Papp Kincses Emese mindig hittel, lélekkel és átéléssel végezte munkáját, ezért sikerült neki a magyar értékeket tanárként, íróként, publicistaként, tudományos kutatóként és rendezőként is továbbadni és továbbvinni.

Beder Tibor tevékenységét Deáky András méltatta, aki ugyancsak tanári, írói és kutatói munkásssága révén nyerte el az elismerést. Beder Tibor számtalan díjat gyűjtött az évek alatt, azonban a Rodostó városi díszpolgár cím jelenti számára a legkedvesebb elismerést, amelyet a magyar-török rokonsági és baráti kapcsolatok felkutatása során nyert el.  

-Németh Géza egy olyan ember volt, aki a hatalmasságokkal szemben önzetlenül támogatta az elesetteket és bajbajutottakat, egyfajta „egyházi Rózsa Sándor”, igazi betyár keresztény. Az ő emlékét és értékeit őrzi ez az egyesület, és ezzel az emlékdíjjal olyan pedagógusokat tüntet ki, akik hasonló értékrendet képviselnek – mondta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, aki a Németh Géza Emlékdíj megalapítása óta, immár tizenegy éve, támogatója az egyesületnek.

Sógor Csaba szerint fontos, hogy a Magyar Kultúra Napján ne csupán a kultúra kimagasló képviselőiről emlékezzünk meg, hanem a kultúra „napszámosairól”, így a pedagógusokról is.

Az EP-képviselő úgy véli 2011 első félévében az Európai Unióban is jobban megismerik majd a magyar kulturális hagyományokat, ugyanis Magyarország a magyar kultúrából fakadó szolgálatkészséggel vezeti az Európai Unió Tanácsát. „Az Európai Tanács épületében kiállított szőnyeg a magyar kultúra nagyjait és múltunk jeles eseményeit mutatja be, s emellett pedig bennünket magyarokat arra emlékeztet, hogy történelmünk során mindig képesek voltunk a szabadságunkért és egységünkért harcolni” – fejtette ki az erdélyi magyar képviselő.

Fotógaléria