III. Kongresszusát tartotta a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom

2010-12-11

A Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (RMKDM) 2010. december 10-én Kovásznán tartotta III. Kongresszusát. Az RMDSZ legerősebb platformjának tagjaként Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő is jelen volt a tisztújítással, program-és szabályzatmódosítással, illetve kiértékeléssel egybekötött tanácskozáson.


Szenátorok, képviselők és polgármesterek mellett a kereszténydemokrata mozgalom kongresszusának vendége volt Traian Bãsescu államfő is, aki az RMKDM által vallott értékrend: a szolidaritás, a családcentrikusság, a társadalmi igazságosság, az erkölcsiség követésére hívta fel a figyelmet. „Ezek azok a társadalmi alapértékek, amelyekre leginkább szükség van ebben az időszakban” – mutatott rá az elnök, aki szerint a Demokrata-Liberális Párt és koalíciós partnere, az RMDSZ ezen értékek mentén képes arra, hogy belátható időn belül kivezesse az országot a válságból. Az államfő szerint a válság legkritikusabb pontján már túl vagyunk, a jövő évi költségvetés már minimálisan emelni fogja a gazdasági mutatók ívét.

Traian Bãsescu szerint míg az ország gazdasági válságban van, a vezetésnek a megoldások krizísével is szembe kell néznie. – Ebben az időszakban megszorításokra és népszerűtlen intézkedések bevezetésére van szükség. Nem tudunk minden állampolgárért felelősséget vállani, a kommunizmus idején ez működött, napjainkban már nem. Azt az időt éljük, amikor a polgároknak kell önmagukért, közösségükért felelősséget vállalniuk. Mi annyit tehetünk, hogy őszintén szólunk a néphez, hazugságok nélkül – mutatott rá az államfő a civil társadalom és a politikum felelős magatartásának szükségességére.

Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés volt elnöke a két ország és a nemzeti együttműködés fontosságát hangsúlyozta. – A közös párbeszédekre és a közös gondolkodásra jövő év első felében is kimagasló szükség lesz, hiszen 2011.január elsejétől  Magyarország viszi majd az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. – emlékeztetett Szili Katalin.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a Kongresszus során elmondta: keresztény értékekkel politizálni annyit jelent, hogy a kezünkben lévő eszközök segítségével a hatalommal, anyagi javakkal szolgálni kell a közösség érdekét. – Nekünk kereszténydemokrata politikusoknak sosem szabad mandátumokban gondolkodnunk, munkánk során csak egy távlat létezik, és ez az örökkévalóság – fejtette ki Sógor Csaba.

Az EP-képviselő kiemelte: a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalomnak az a feladata, hogy példát mutasson mit jelent az egymással való türelem, tisztelet és tolerancia. Mint mondta, az egységre való törekvés és a különbözőségek felkutatása sosem lehet keresztény értékvállalás, ehelyett az eltérő nézetek elfogadására kell hangsúlyosan odafigyelni. Sógor Csaba rámutatott: Európában, az Európai Unióban a kereszténység mellett más világvallások követői is jelentős mértékben jelen vannak, számuk pedig a jövőben is folyamatosan gyarapodik majd, a békés együttélés feltétele pedig az állandó tolerancia.

Az RMKDM III. Kongresszusán tisztújítást tartottak, amelynek során Kelemen Kálmánt újraválasztották a mozgalom elnökévé. A platform legmagasabb forumán arról is határoztak, hogy az RMDSZ elnöki posztját megpályázók közül azt a jelöltet támogatják majd, aki leginkább felvállalja a kereszténydemokrata értékeket és aki a Szövetség európai néppárti tagságának erősítését is fontosnak tartja majd.