Sógor Csaba a Tudományos Diákkörök IX. Erdélyi Konferenciájának fővédnöke

2010-11-27

2010. november 26–28. között Csíkszereda ad otthont a Tudományos Diákkörök IX. Erdélyi Konferenciájának (TUDEK). A Kutató Diákok Országos Szövetségének felkérésére a TUDEK 2010-es konferenciájának megszervezését a csíkszeredai Kós Károly Építőipari Szakközépiskola vállalta fel. Az esemény fővédnöke Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő.


A TUDEK lehetőséget teremt a Romániában magyar nyelven tanuló középiskolás diákok számára, hogy egyetemi tanárokból és szakemberekből álló zsűri előtt ismertethessék és megvédhessék saját tudományos alapú kutatásaikat. A konferencia a fiatal kutatók egyéni bemutatkozása és megméretése mellett, az erdélyi magyar középiskolás tanárok és diákok közötti együttműködés erősítésére is lehetőséget teremt.

Erdély városainak különböző oktatási intézményeit képviselő kutató diákok tizenegy szekcióban versenyeznek: botanika és állattan, humánbiológia, fizika –matematika -informatika és csillagászat, kémia-biokémia, irodalom-nyelvészet, környezetvédelem-hidrológia, néprajz-népi építészet, pszichológia, szociológia-filozófia-közgazdaságtan, helytörténet, illetve történelem-művelődéstörténet-vallástörténet.

A TUDEK 2010 konferencia legeredményesebb erdélyi résztvevői a magyarországi, kárpátaljai és délvidéki regionális konferenciákon továbbjutott tanulókkal versengenek majd 2011 tavaszán, a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján (TUDOK), amelynek Békéscsaba lesz a házigazdája.

A 2010-es konferencia hivatalos megnyitóját november 27-én, szombaton délelőtt a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium dísztermében tartották. 

Sógor Csaba, a rendezvény fővédnöke és támogatója köszöntőbeszédében a tudás megszerzésének alapvető fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét. - A kisebbségi sorsban élő magyaroknak a tudásban kell keresniük a jövőt.  A középiskolai tanárok munkájának nagy szerepe van abban, hogy megfelelő tárgyi és elméleti ismereteket szerezhessenek a fiatalok, olyan készségeket, amelyek a kisebbségi lét előnyére válhatnak – hangsúlyozta az erdélyi magyar politikus.

Az EP-képviselő beszédében kifejtette: az ilyen és az ehhez hasonló diákkonferenciák nem csupán a tudás elmélyítését segítik, hanem a versenyhelyzetekkel teli mindennapokra is felkészítik a diákokat. Sógor Csaba szerint a kapcsolattartás szempontjából, illetve a tudás cseréje révén ma már az is jelentős fontossággal bír, hogy az Európai Uniós határoknak köszönhetően a kárpát-medencei magyar diákok együtt versenyezhetnek. – Gazdasági válságban a leginkább megtérülő anyagi ráfordítás a tudásba való befektetés – mutatott rá a képviselő.

A megnyitón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki köszöntőjében elmondta: nélkülözhetetlen a tudomány és a közélet folyamatos kölcsönhatása. A tanácselnök szerint a tudomány nem lehet egy öncél, éppen emiatt Hargita Megye Tanácsa is kiemelten támogat fenntartható tevékenységeket az oktatás területén.

A konferencia résztvevőit Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere is üdvözölte, aki a város nevezetességeire és a helyi látnivalókra is felhívta a vendégdiákok és kísérőtanáraik figyelmét.

Ferencz Salamon Alpár, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője zárta a köszöntők sorát, elmondta: akkor tud ez a társadalom igazán eredményes lenni, ha képesek leszünk a megszerzett tudásunkat a közösségünk érdekében hasznosítani.