Sógor: A csángók anyanyelve és sajátos kultúrája Európa számára is kivételes értékeket képvisel

2010-11-14

A “Mük szeretünk itt élni” címmel megjelenő csángó tematikájú kötetet ismertette Sógor Csaba, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ közös szervezése által 2010. november 14-én, Csíkszeredában tartott IX. Csángó Nap keretében.A kötet megjelentetése két jeles évforduló kapcsán nyer aktualitást: idén megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepli a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, valamint tavasszal tíz éves lesz az Európa Tanács 1521/2001-es Ajánlása, amely a csángó kisebbségi kultúra védelmére vonatkozik.

A előkészületben lévő, három nyelvű kiadvány – magyar, román, angol – tájékoztató és összefoglaló jellegű. Elsősorban idegen ajkú európaiak számára készül, de a moldvai csángó közösség helyzete és kultúrája iránt érdeklődő hazai olvasók számára is hasznos kézikönyv lesz. Bevezető tanulmányát Pozsony Ferenc, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem etnográfia professzora készítette. Az Európa Tanács számára 2001-ben a moldvai csángó közösség kultúrájáról Tytti Maria Isohookana-Asunmaa finnországi politikus, volt finn kulturális miniszter-asszony készített jelentést. Ennek szövegét, az 1521/2001-es Ajánlás követi.

Sógor Csaba felkérésére Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnök-asszonya és Gabriel Andreescu, a romániai Nemzetközi Tanulmányok Központjá-nak (Centrul de Studii Internationale) elnöke hozzájárultak ahhoz, hogy az általuk kilenc évvel ezelőtt elkészített, a moldvai csángók helyzetét elemző jelentést a kiadványban újból közzé tegyék. Az erdélyi magyar képviselő megbízásából ők már elkészítették a jelenlegi helyzet elemzését is.

A két neves emberjogi aktivista munkáját az RMDSZ részéről Király András oktatási államtitkár kabinetjének munkatársai technikai adatok, statisztikák szolgáltatásával segítették.

A kötet illusztrációit a kolozsvári székhelyű Kriza János Néprajzi Társaság archív fényképtárából, valamint Ádám Gyula, csíkszeredai fotóművész gyűjteményéből válogatták a szerzők.

 -Bevett európai gyakorlat, hogy áldozni kell azokra a kultúrákra, amelyek kihalófélben vannak, hiszen ezek gazdagítják Európa örökségét és erősítik az adott ország kulturális sokszínűségét. Egy kisebbség eltűnése egy ország számára nem csupán kulturálisan, hanem gazdaságilag is vesztességgel jár   – hangsúlyozta Sógor Csaba a csángó kultúra megőrzésének fontosságát.

 Az erdélyi magyar képviselő 2011 tavaszán  elsőként Brüsszelben fogja bemutatni a csángó kötetet,  majd ezt követően Moldvában és Erdélyben is ismerteti. – A csángók változatos népművészete és sajátos kultúrája Európa számára is kivételes értékeket képvisel, ezért fontos, hogy ennek a kisebbségnek a létezéséről az EU fővárosában is minél többen tudjanak – fejtette ki Sógor Csaba.