Sógor Csaba: „A versenyképesség abban rejlik majd, hogy képesek leszünk-e több lábon is megállni”

2010-11-14

Erdély és Európa jövője az EU-ban címmel tartott előadást szombaton Sógor Csaba európai parlamenti képviselő az első alkalommal megszervezett Kézdiszéki Ifjúsági Találkozón, amelyet 2010. november 13-14.  között a Kovászna megyei Ojtozon tartottak.
 Sógor Csaba EP-képviselő előadása során Európa, illetve Erdély jövőjének alakulása kapcsán több szakterület statisztikai mutatóit ismertette. Beszélt többek között a mezőgazdasági és a környezetváltozási problémákról, szót ejtett a népesség elöregedését előrevetítő statisztikai adatokról, a roma integráció kérdéséről és vázolta Európa szegénységi mutatóit is.
 
A képviselő beszédében kiemelte, Európának egy fenntartható társadalmat kell építenie, amelynek az erős és jól működő intézmények képezik az alapját. Az Európai Unión belül amellett, hogy hangsúlyos szerepük van a tagállamok közös érdekeinek, ugyanannyira fontosak az egyes régiók sajátos érdekei is. –Le kell győznünk az individuális érzéseket, félre kell tennünk a történelmi sérelmeinket és a megbékélést kell szorgalmazzuk. Azon fog múlni a jövőnk, hogy képesek leszünk-e mindezeken túllépni és a különböző érdekeket összehangolni – fejtette ki Sógor Csaba.
 
A kézdiszéki ifjúságot az EU és Erdély jövője mellett különösen foglalkoztatta a fiatalok majdani lehetőségei is. Sógor Csaba kihangsúlyozta nincsen jól bevált recept arra, hogyan kell készülni az elkövetkezendő időszak társadalmi, gazdasági és egyéb területen történő változásaira, minderről csupán elképzelések vannak. Az RMDSZ-es politikus szerint a versenyképesség egyik legfontosabb tényezője abban rejlik majd, hogy képesek vagyunk-e az üzleti életben, az iparban vagy bármilyen más szakterületen kettőnél több lábon is megállni.
 
-Az országnak rá kell jönnie, hogy az oktatás a legjobban megtérülő befektetés, míg a fiataloknak fel kell ismerniük a tudás és a nyelvismeret fontosságát. A jövőben az is egyre inkább központi szerephez jut majd, hogy szakmai tudásunk bővítése során ne határoljuk el szögesen egymástól a reál, illetve a humán tudományterületeket – magyarázta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő.