Az '56-os forradalom áldozataira emlékeztek Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában

2010-10-23

Sógor Csaba: "Ha napjainkban egyéni szabadságunkért nem is kell küzdenünk, egymás és önmagunk méltóságáért annál inkább."


„Királyi örökséget hagytak ránk, amelyet ki kell érdemelnünk, a szabadságot, amelyet ők nem nyertek el, de egyetlen nap alatt visszaadtak nekünk” – Albert Camus francia író szavaival indította ünnepi beszédét Sógor Csaba, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő az 1956-os magyar forradalom évfordulóján a sepsiszentgyörgyi ünnepi megemlékezésen.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kónya Ádám Művelődési Ház közösen szerveztek megemlékezést október 23-án, az ’56-os forradalom évfordulóján. Az emléknapi program koszorúzással indult. A megemlékező tömeg elsőként Szalai Attila ’56-os mártír emléktáblájánál tisztelgett, majd  a Polgármesteri Hivatal homlokzatán található Gloria Victis feliratú emléktáblánál, az Erzsébet parkban, a kommunizmus áldozatainak emlékére állított kopjafánál és a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található ’56-os emlékműnél is koszorút helyezett el.

„Azért vagyunk ma itt, hogy fejet hajtsunk a halottak, a hősők, a túlélők és a szenvedők előtt, illetve, hogy feltegyük a kérdést magunkban: méltók tudunk-e lenni ehhez a királyi örökséghez, a szabadsághoz, amelyért sokan életüket áldozták” – hívta fel a megemlékezők figyelmét Sógor Csaba, EP-képviselő az ’56-os forradalom üzenetének fontosságára.  

Beszédében kifejtette az akkori felkelők, diákok, munkások, parasztok és politikusok összefogva lázadtak egy rendszer ellen, és küzdöttek egy szabad jövőért. „Miért van az, hogy mi magyarok csak sorsfordító történelmi pillanatokban vagyunk képesek összefogni? Csupán ilyenkor tudjuk felismerni azt, hogy egymásra vagyunk utalva, hogy nincs rajtunk kívül senki, aki elvégezze a hétköznapi munkát, aki megdolgozza a földet vagy aki kivívja az autonómiát. Azt várjuk, hogy Bukarestben, vagy éppen Brüsszelben oldják meg azokat a dolgokat, amelyekre nekünk helyben, egyéni döntéseink által kellene megoldást találni” -  emelte ki ünnepi beszédében az EP- képviselő, továbbá hangsúlyozta: akkor vagyunk méltók az ’56-os szabadsághoz, ha nem csupán megemlékezések során jutnak eszünkbe, hanem a hétköznapok szürkeségében sem feledjük el az összefogás és szolidaritás fogalmát.  

Sógor Csaba szerint a forradalom időszaka sosem érhet véget, hiszen mindig kell legyenek olyan céljaink, amelyekkel erősíthetjük és megőrízhetjük a magyar nemzet értékeit. „Ha napjainkban egyéni szabadságunkért már nem is kell küzdenünk, egymás és önmagunk méltóságáért annál inkább” – mondta a képviselő.

Sógor Csaba EP-képviselő a sepsiszentgyörgyi megemlékezést követően Csíkszeredában is részt vett a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Volt Politikai Foglyok Szövetsége által szervezett ünnepségen, amelynek keretében koszorút helyezett el az 1956-os téren álló Gloria Victis emlékműnél.

Fotógaléria