A Mária Út a népi kultúránk és építészeti örökségünk megőrzését is szolgálhatja

2010-10-02

A Mária Út erdélyi szakaszának kiépítésére készült stratégiai terv egyik állomásaként tartották Csíkszeredában október 1.-3. között, azt a szakmai konferenciát, ahol vallási, közéleti és politikai szereplők ismertették a zarándok-, és turistaút-hálózat kiépítésével kapcsolatos meglátásaikat.


Mint ismert, a Gyulafehérvári Caritas és az Erdélyi Kárpát Egyesület közösen vállalták fel, hogy az ausztriai Máriazell településtől Csíksomlyóig terjedő Mária Út, erdélyi szakaszának megépítésében támogatják a magyarországi Mária Út Egyesületet. A vallási, törénelmi és kulturális értékek megőrzését szolgáló zarándokprogram, gyalogos és kerékpáros útjaival hét országot köt össze. A tervek szerint a spirituális út erdélyi szakasza három éven belül készül el.

A konferencia második napján Sógor Csaba, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő Erdély turisztikai vonatkozásai a határokon túlról címmel tartott előadást, amelyben arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy napjainkban már nemcsak magukat kifejezetten vallásosnak tartó emberek indulnak el zarándokolni, hanem olyanok is akik turisztikai szempontból is érdeklődnek egy adott térség iránt. Sógor Csaba kihangsúlyozta: a Mária Út éppen ezért a vallási értékek mellett színhelyet kell teremtsen arra, hogy saját népi kultúránkat, és építészeti örökségünket is megmutathassuk.

Az EP-képviselő kifejtette ahhoz, hogy a Mária Út kiépítése ütemesen haladjon több szinten van szükség az összefogásra. „Nem csak Ausztria, Románia és Magyarország együttműködése, hanem Székelyföld, Partium és Közép-Erdély összetartása is elengedhetetlen. Ezt a zarándokprogramot akkor tudjuk a leghatékonyabban előmozdítani, ha a civil társadalom, az egyház és a politikum is szerepet vállal annak megvalósításában” – hangsúlyozta Sógor Csaba, aki arra is javaslatot tett, hogy módosítsák a Mária Út Csíksomlyóig tervezett határvonalát azért, hogy a zarándoklat során a moldvai csángók is elérhetőek legyenek.

A Mária Út konferencia második napján többek között Tánczos Vilmos néprajzkutató, Ft. Dr. Jakubinyi György érsek, Mihály Ferenc restaurátor, illetve Kelemen Hunor kulturális miniszter is beszédet mondott. A kulturális szaktárca vezetője elmondta, bízik benne, hogy a legközelebbi román-magyar kormányülésen a Mária Útról is szó esik majd.