KOMPOT vitanapok Torockón - meghívott előadó Sógor Csaba

2009-07-30

Politológus hallgatók, tanáraik és meghívottaik öt napon át a választásokat elemzik, boncolgatják és természetesen a számok, cselekvések mögötti háttér történéseit próbálják megfejteni a vitanapoknak hetedik alkalommal helyet adó Torockón.


Politológus hallgatók, tanáraik és meghívottaik, a KOMPOT tagjai öt napon át a „választásokat" elemzik, boncolgatják és természetesen a számok, cselekvések mögötti háttér történéseit próbálják megfejteni a vitanapoknak hetedik alkalommal helyet adó Torockón. Az előadások július 27-én kezdődtek és július 31 lesz az összegező napja a vitáknak.

A mindenkori forgatókönyv szerint meghívottai is vannak az előadássorozatnak, kedden Sógor Csaba az Európai Parlament tagja, RMDSZ-es képviselő volt a nap előadója.

A képviselő három témakörbe csoportosította tájékoztatóját. az EU jövője, a Lisszaboni szerződés összefüggéseiben, a Kárpát-medencei magyarság jövője az EU-ban és a kisebbségi képviselet esélyei az Európai Parlamentben.

Az előadás következtetései: a megegyezés, a valós tartalommal érvelő összefogás és a közös cselekvés az esélyünk bármire. Bár a közbeszédben a legszebb szándékainkat és céljainkat fogalmazzuk meg, a háttértörténések mégis belső vitáktól hangosak és széthúzás, majd szakadás a vége. Nincs olyan példa ma a Kárpát-medencében, amely nem ezt a helyzetet példázná.