Sokadalom napja Siklódon - Soron kívüli meghívott vendég: Sógor Csaba

2009-07-25

A mindenhova elszármazottak találkozóján, és a 15 éve, Kós Károly tervei szerint épített temploma évfordulóján ünnepelnek ma Siklódon.

A mindenhova elszármazottak találkozóján, és a 15 éve, Kós Károly tervei szerint épített temploma évfordulóján ünnepelnek ma Siklódon.

A helyiek szerint Siklód igazi "hegyre szúrt" falu, a világ "végén." Hagyományait őrző település a Sóvidéki-dombság északnyugati szegletében, a fürdőjéről híres Szovátától tizenkettő és a sóbányájáról nevezetes Parajdtól légvonalban mintegy tíz kilométerre, délnyugatra található. A falukép egységes, skanzen jellegű, építészete alig változott az elmúlt egy-két évszázadban. A Sóvidéki székely építkezést hűen őrző hagyományos házak, az ősi népszokások és az ősi népviselet egyedülálló módon maradt meg Siklódon. A falu előnye, egyedisége, kuriózuma és egyben jövője, a falunak a hegyek közé való elzártságában, és a többi környező településektől való meglehetős távolságában keresendő.

Ünnepi istentisztelettel kezdődött a nap rendezvénysorozata, majd a faluközpontban felállított Hősök emlékmű együttesénél alkalmi köszöntőket mondtak és kegyeleti virágkoszorúkat helyeztek el a vendéglátók, a meghívott testvértelepülések, Hollókő (Magyarország) és a felvidéki Kalonda (Szlovákia) elöljárói és egy soron kívüli meghívott vendég: Sógor Csaba az Európai Parlament tagja, akinek felmenői anyai ágon siklódi gazdák voltak. A Nagy Háború áldozatai között őrzi a falu a képviselő dédapjának, Hegyi S'ndornak az emlékét.

"Szép, közös ünnepe a mai találkozó három Kárpát-medencei magyar településnek, megvívó és meghívottaknak. - mondta rövid köszöntő beszédében Sógor képviselő. Határon belül, szabadon találkozhatunk, ünnepelhetünk, tervezgethetünk együtt Kárpát-medencei magyarok, ezt a lehetőséget és esélyt jelenti az Európai Unió számunkra."

A falu kultúrotthonában fotókiállítás, népviseleti bemutató, nótázás és kabaréműsor töltötte estig a napot, majd "az estét élőzenével kísért hajnalig tartó bál zárja!" - hirdette csábítóan a falunapok toborzója.