Kisebbség és tudomány az új Európában

2010-07-11

Akkor ideális egy tudásalapú társadalom működése, ha képesek vagyunk a megszerzett bölcsességünket jóra és hasznos célkitűzések megvalósítására fordítani -mondta Sógor Csaba, RMDSZ-es EP-képviselő a Gyergyóremetei Falunapok keretében tartott tudományos konferencián.


„Tudás és helytállás” mottó alatt zajlott 2010. július 10-11.-én a XI. Gyergyóremetei Falunapok. Az esemény keretében számos szórakoztató program – kézműves foglalkozások, horgászverseny, sakkverseny, táncbemutatók,  az 1849. február 9.-i piski csatát felelevenítő hadijáték, koncertek, utcabál – és megannyi sportrendezvény várta a község lakóit és az odalátogatókat. 

A kikapcsolódást szolgáló programok mellett, az idei falunapok keretében „Kisebbségi Jövő a Tudásalapú Társadalomban” címmel egy átfogó tudományos konferenciát is szerveztek, amelyre Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő is hivatalos volt. Előadást tartott többek között Andrew Balas az USA-beli Old Dominion University professzora, Deák Péter az MTA Szegedi Biológiai Központ főmunkatársa,  Bíró Zoltán a Sapientia EMTE dékánja, Kovács Katalin a BBTE tanára, Dr. Csikány Tamás a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem docense, Egyed Ákos egyetemi tanár, Dr. Szabó József János hadtörténész, illetve Kötő József parlamenti képviselő is. 

A konferencia résztvevői számára Sógor Csaba EP-képviselő „Kisebbség és tudomány az új Európában” címmel tartotta meg előadását, amelyben arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy Európa, és az európai társadalom jövője éppen a kisebbségeken és a tudományon alapszik. Beszédében kihangsúlyozta: azért nem sikerült teljesíteni a Lisszaboni stratégia azon pillérét, amely megfogalmazta, hogy 2010-re a tudásalapú társadalma révén Európa a világ vezető nagyhatalma lesz, mert ezidáig főként az elméleti és nem a gyakorlati tudásba ruháztunk be. Sógor Csaba szerint akkor ideális egy tudásalapú társadalom működése, ha képesek vagyunk a megszerzett bölcsességünket jóra és hasznos célkitűzések megvalósítására fordítani. „ Szakértők szerint a felhalmozott tudásunkat két eszköz, a kultúránk és vallásunk segítségével kamatoztathatjuk a legjobb irányba. Úgy vélem, Erdély és az itteni magyar kisebbség jövője is azon múlik, hogy a tudásunkat képesek leszünk-e ezen a két területen hasznosítani” – fejtette ki az EP-képviselő.

Sógor Csaba elmondta: tanulnunk kell a történelmünkből és múltunkból is. Magyarország példáját emlegette, amely az 1920 utáni ínséges időkben is tudta, hogy hosszútávon az egyetlen megtérülő befektetés, az oktatásba és tudományba való befektetés lesz.

Videó