Az intelligens energiafelhasználás az önállóságról szól

2009-09-03

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő Kézdivásárhelyen részt vett az Õszi Sokadalom keretén belül megtartott Felső-háromszéki Vállalkozói Napok / Megújuló energia előállítása és hasznosítása című konferencián.


Sógor Csaba európai parlamenti képviselő Kézdivásárhelyen részt vett az Õszi Sokadalom keretén belül megtartott Felső-háromszéki Vállalkozói Napok / Megújuló energia előállítása és hasznosítása című konferencián. A meghívottak a megújuló, intelligens energiák bevezetésének helyi lehetőségeiről beszéltek. Nagyító alá került a romániai törvénykezés és támogatási lehetőségek, valamint a Tisza Szövetkezet elnöke az anyaországi követendő példákra hívta fel az érdeklődők figyelmét. Vajda Lajos tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Kovászna megyében már beindult pl. az energiafűz termesztése, vannak ültetvények és - amint az előadások folyamán kiderült - potenciális piac is van értékesítésére.

Az esemény kapcsán Sógor Csaba EP képviselő megígérte, hogy 2010 áprilisában, amikor az Európai Bizottság brüsszeli információs napján közzéteszi majd a jövő évi Intelligens Energia Program részleteit, tájékoztatni fogja mostani vendéglátóit követelményekről és változásokról egyaránt. Ez a program az EU klímaváltozási és energia célkitűzéseinek megvalósítását segítő tájékoztatási és az eredmények elterjesztését szolgáló projekteket támogat.
"A tudás a legnagyobb befektetés és tőke" - nyilatkozta Sógor a Profi Rádiónak, aki szerint az intelligens energiafelhasználás az önállóságról szól, arról, hogy akkor is meg tudjunk élni a Székelyföldön, ha Ploieşti-en elzárják a csapot. A képviselő exkluzív interjút is adott a Profi Rádiónak, ennek hanganyaga hallható lesz a Szőcs Csongor Ernő által vezetett Párbeszéd c. rovatban. 2009. szeptember 7.-én, 16,00 órától. Az portré jellegű interjúban Sógor Csaba a politikai pályájáról, céljairól, lehetőségeiről beszélt, ugyanakkor az Európai Unió és az átlagember viszonyáról, gyakorlati kérdésekről is beszámolt. A beszélgetés továbbá az aktuális kisebbségi problémákat is érintette (pl. Sólyom-ügy).
 
A Kézdivásárhelyi vásárban tett séta után a képviselő Szentkatolnára sietett, ahol Tusa Levente polgármester és Tardona, magyarországi testvértelepülés elöljárójával együtt megnyitotta a falunapok rendezvényét. Az esemény legfontosabb mozzanata idén a Petrovics István által alkotott egész alakos Bálint Gábor-szobor felavatása volt.

Látogatása során Sógor Csaba hangsúlyozta, örült, hogy itt lehetett, hiszen az egész évben keményen dolgozó kistelepülések lakóinak jól indokoltan kijár a pihenés és szórakozás is. A rendezvény akkor igazán sikeres, ha szervezői és résztvevői egyaránt tudják, mikor kell önmagukat nem kímélve a "dolog mellé állni", illetve félretenni a munkát az ünneplés javára - hangsúlyozta az EP képviselő.