Összefogásra van szükség a szlovákiai magyar közösség érdekében

2009-09-12

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) 2009. évi plenáris ülésére került sor a Magyar Köztársaság Parlamentjében szeptember 11-én.


Sógor Csaba európai parlamenti képviselő felszólalásában kifejezte aggodalmát a szlovákiai nyelvtörvény elfogadásának következményeképpen előállt helyzet miatt, és kiemelte a szlovákiai magyar közösség iránti szolidaritás és józan politikai összefogás szükségességét.

Sógor Csaba a KMKF plenáris ülésén a magyar közösségek együttműködését meghatározó nemzetpolitikai dokumentumok megvitatása során kezdeményezte, hogy a civil szervezetek mellett az egyházak kiemelten kerüljenek megemlítésre. Ugyancsak javasolta: fontos lenne a Magyar Közigazgatási Intézet segítségével ne csak kutatások valósuljanak meg a magyar államigazgatási nemzetpolitikai feladatairól, a fejlesztés szükségességéről, hanem az anyaország intézeten és más tudományos-szakértői szervezeteken keresztül a határon túli magyar közösségek vezetőinek és felelőseinek közigazgatási képzésében is vegyen részt.