Sógor: "Tanuljunk meg egymásért, nem egymás ellen dolgozni"

2009-09-15

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szeptember 13.-án Szatmár megyében tett látogatást és részt vett a Bogdánd községben immár 19. alkalommal megszervezett Nemzetiségi Néptánctalálkozón. A képviselő ezáltal tett eleget kampányígéretének, mely szerint ellátogat a régió jeles ünnepségeire.


Az idei találkozó Sipos László emléktáblájának a megkoszorúzásával indul, az elhunyt fesztiválalapító nevét viselő Sipos László Tájházban. A volt iskolaigazgató a néptánctalálkozó szervezése mellett évtizedeken át a Rozsmalint néptáncegyüttest vezette. Sípos László pedagógiai, művelődési tevékenysége mellett folyamatosan végzett néprajzi és honismereti kutatásokat, gyűjtéseket is, számtalan kiadványban mutatta be és népszerűsítette szülőföldjének népi kultúráját.

A rendezvény a 18 néptánccsoportot felvonultató táncbemutatóval folytatódott, ahol az alkalomhoz illően népviseletbe öltözött Sógor Csaba ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy az ünnep felkészülés testben és lélekeben a munkára, ugyanis mindenhol a világon, ahol tudnak ünnepelni, tudnak dolgozni is. A magyar néphagyomány ázsiai gyökeit felelevenítve a képviselő elmondta, hogy a keletiektől emberszeretetet, fegyelmet és megbecsülést tanulva kell a mindennapi munkában egymásért, nem egymás ellen dolgozni az Európai Unióban.

A képviselő ezután Bruttler János bélteki borásszal találkozott, akinek borászata és díjnyertes borai a modern borgazdálkodás mintájaként szolgálhat, ugyanis úniós alapokat ésszeszerűen felhasználva változtatott át egy romokban álló borpincét Szatmár megye egyik legsikeresebb borászatává. A borász eredményeinek elismeréseképpen Sógor Csaba ígéretet tett arra, hogy az Erdélyt népszerűsítő rendezvénysorozata keretein belül lehetőséget biztosít arra, hogy Bruttler bemutassa borait a Európai Parlament Bor és Kultúra munkabizottságában.