Közösségi szinten tudjuk biztonságosabbá tenni az internetet a gyermekeink számára

2009-09-29

Balatonalmádiban rendezte meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 2009. szeptember 28-án "A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" címmel az V. Nemzetközi Médiakonferenciát, amelynek nyitó előadását Sógor Csaba európai parlamenti képviselő tartotta.


A találkozón az anyaországi, a határokon túli magyarság és a nemzetközi szakmai közösség kiemelkedő kutatói tartottak beszámolókat.

Sógor Csaba előadásának témája a Biztonságosabb internet – Biztonságosabb Európa gondolata volt, melynek kapcsán a képviselő tavaly jelentést és határozattervezetett mutatott be az Európai Parlamentben. Napjaink egyik legfontosabb kihívása választ adni az interneten és az elektronikus médián keresztül történő veszélyek és lelki szennyezések kérdésére - fejtette ki a képviselő - majd kihangsúlyozta, hogy a negatív társadalmi jelenségekkel kapcsolatban és különösen az internet nehezen kontrollálható világának esetleges veszélyeivel szemben igazán csak a közösségi alapú programokkal lehet fellépni sikeresen. „Az interneten és az elektronikus médián keresztül – minden előnye és haszna mellett – számos veszély is leselkedik a fiatalokra. Újabb és újabb technológiák lesznek hozzáférhetőek (3G mobil, csevegőszobák, webkamerák stb.), melyek a káros tartalmakat is elérhetőbbé teszik” – emelte ki Sógor.

Egy 2007-es kutatás kimutatta, hogy a gyermekek 44 százaléka véletlenül vagy szándékosan látogatott már pornográf oldalakat 14 éves korig, és 25 százalékuk pedig szándékosan töltött le ilyen tartalmakat. Továbbá harminc százalékuk látott kiemelten erőszakos tarta lmakat. Az Európai Unió törekvése, hogy okos lépésekkel és források biztosításával előmozdítsa az internet és a többi kommunikációs technológia biztonságosabb használatát, segítse egy biztonságos online környezet kifejlesztését, csökkentse a jogellenesen terjesztett online tartalom mennyiségét, fellépjen a potenciálisan káros online magatartás ellen, és felhívja a társadalom figyelmét az online kockázatokra és óvintézkedésekre.

Sógor Csaba kiemelte, hogy ezt a célkitűzést a program elsősorban a végfelhasználónak – különösen a gyermekeknek, a szülőknek, a gondviselőknek és a nevelőknek – nyújtandó gyakorlati segítségnyújtással, a társadalom tudatosításával, és közösségi programokkal valósíthatja meg.  A képviselő ezért a biztonságosabb internetkörnyezet európai normáknak megfelelő kialakítását szorgalmazta.