Bizalom nélkül nincs közösség. Közösségi házat avattak Székelykeresztúron

2009-10-12

Nagyszabású avatási ünnepségen adták át hétvégén a Kerekudvar közösségi házat Székelykeresztúron. Ennek megálmodója, a Fehérlófia Egyesület tervei között már hosszú ideje szerepelt a közösségi ház létrehozása, ám a munkálatokat csak idén márciusban kezdhették el.


A Szászországi Ifjúsági Alapítvány, a Drezdai Blaues Wunder Rotary Club, a Berni Christopher Rotary Club, a bautzeni OBAg építészeti cég és a Románia Kezdeményező Csoport adományaiból sikerült megvásárolni és felújítani a Székelykeresztúr központjában található ingatlant.

Az avatási ünnepség Mátéffy Hajnalka, a Fehérlófia Egyesület ügyvezetőjének köszöntőjével indult,, majd a házat Sógor Csaba európai parlamenti képviselő avatta fel, aki emlékeztetett arra, hogy a „Fehérlófia” című, ősi népmesénk lényege az elszántság, elkötelezettség és áldozatkészség. „E jellemzők nélkül a közösségi ház sem jöhetett volna létre” – mondta a képviselő, aki kihangsúlyozta, hogy „bizalom nélkül nincs közösség, közösség nélkül pedig nincs társadalom. Ezért a modern fejlődés egyik alapfeltétele a bizalom”. Pontosan e bizalomra épült a közösségi házat megalapozó német-magyar összefogás. „Habár mi, magyarok és németek, a XX. század során kétszer álltunk a vesztesek oldalán, a XXI. században együtt lehetünk az Európai Únió nyertesei” – zárta mondanivalóját Sógor Csaba.

A közösségi ház támogatói is üdvözölték az egybegyűlteket, Michael Harig, Bautzen járás (megye) közigazgatási vezetôje, DR. Hans Geisler, szászország volt szociális minisztere (a Blaues Wunder Rotary Club tagja), Markus Menzel a Szászországi Ífjúsági Alapítvány részéről, Rüdiger Steinke, a Székelykeresztúr-Bautzen kapcsolat elindítója és állandó segítője, szervezője, a Románia Kezdeményező Csoport tagja, valamint Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere méltatták az Egyesület által elért eredményeket.

A 2004 óta működő egyesület szociális-kulturális programokat szervez, amelyek a felnövekvő nemzedék sokoldalú, szellemi - lelki fejlődését szolgálják Székelykeresztúron. Alkotó műhelyek, nyári tematikus táborok, nemzetközi önkéntesprogramok és „Életiskola” a családi otthonok gyermekei és fiataljai számára képezik az egyesület fő tevékenységi köreit, a közösségi ház feladata pedig egy tető alá hozni mindezeket és összefogni és értékteremtő közösséggé formálni a tevékeny fiatalokat és felnőtteket. A ház nyitott minden korcsoport előtt, ám működtetői különös figyelmet szentelnek a nehéz szociális helyzetben levő, az állami gyerekvédelem által gondozott gyermekek és fiatalok csoportjának.

Fotógaléria