MEMENTO 1959

2009-02-12

A Bolyai Egyetem beolvasztásának áldozataira emlékeztek Brüsszelben. Az Európai Néppárt égisze alatt, Sógor Csaba RMDSZ-es és Gál Kinga EP-képviselő közös szervezésében Memento 1959 címmel ünnepélyes keretek között szervezett konferenciára került sor 2009. február 11-én, Brüsszelben, az EP Antall József nevét viselő szárnyában.


A konferencia célja az volt, hogy a Bolyai Egyetem beolvasztásának és elsorvasztásának, az esemény áldozatainak méltó módon állítsanak emléket. Sógor Csaba rövid bevetője után meghívott előadóik, Henrik LAX svéd ajkú finn EP-képviselő és Miquel STRUBELL katalán nyelvészprofesszor saját közösségeik önálló felsőoktatási intézményeik működéséről számoltak be. Végezetül bemutatták a Sógor Csaba megbízásából kifejezetten az 50. évfordulóra Páskándiné Sebők Anna szakirányításával készült emlékfilmet.

- 50 éve, hogy közösségünkben több ezer ember sorsa fordult tragédiába, azzal, hogy a kommunista rendszer nyomására 1959. február 22-én Kolozsvár egyetemeit kényszerűen egyesítették. Kerek évforduló lévén, bizonyára mások erről mindenképpen megemlékeznek. A főhajtás és a méltó megemlékezés hullámából mi sem maradhattunk ki. A kíméletlen 1959-es év emlékének a feldolgozásával, a történtek részletes megismerésével, Bolyai Egyetem áldozatainak emléke előtti tartásos tisztelgéssel tartozunk az áldozatoknak, a múltnak, de önmagunknak is - mondotta S oacute;gor Csaba.

Az ismertető jellegű és közösségépítő szándékkal készült rövidfilm hamarosan letölthető lesz Sógor Csaba EP-képviselő honlapjáról, aki elmondta, hogy népszerűsítés végett a kisfilmet díjmentesen bocsátják az érdeklődők rendelkezésére.

Fotógaléria

Videó