Sógor: „Érdekközösségek helyett, értékközösségeket kell teremteni”

2010-05-25

A Sikeres Székelyföld konferenciasorozat ötödik rendezvényét szervezték meg május 21-én, pénteken a Hargita Megyei Tanács márványtermében. A konferencia ezúttal Kultúra-Térség-Fejlesztés címmel zajlott, amelyen kulturális intézményvezetők, fejlesztési szakértők, önkormányzati vezetők és politikusok közösen elemezték, hogyan lehetne Székelyföld kulturális érték a térség fejlesztése céljából hasznosítani.


A Székelyföldi Napok keretében megszervezett konferencia megnyitóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, Kovászna, Hargita és Maros megye az utóbbi években bebizonyította, hogy képes az összefogásra, amelynek már most látható eredményei vannak. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetben is rendszerint fordítanak összegeket a kultúraápolást célzó rendezvényekre, hiszen a három megye közös célja, hogy „újraépítse” Székelyföldet, nem csupán infrastrukturális, hanem oktatási és kulturális téren is.

-Székelyföld egyedi kultúrával bír, a helyi értékek jól elkülöníthetők más régiók sajátosságaitól, emiatt éppen a kultúrán áll vagy bukik a térség jövője – hangsúlyozta köszöntőjében Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő. Beszéde során kiemelte a kultúra segíthet bennünket abban, hogy létrejöjjön egy összekötő kapocs a Székelyföldön, az anyaországban, illetve a szórványban élő magyarok között. Ezt a célt csak úgy lehet elérni – mondta a képviselő - ha felelőséggel összefognak és együtt gondolkodnak úgy a politikusok, mint a szakemberek és a helyi értelmiségi réteg.

„Arra kell törekednünk, hogy érdekközösségek helyett, értékközösségeket teremtsünk itt Székelyföldön, fontos, hogy ne zárkózzunk be a nemzeti hagyományaikba, hanem képesek legyünk Európa fele is nyitni, így tudunk lépéseket tenni Székelyföld fejlődésének irányába” – hívta fel a hallgatóság figyelmét az RMDSZ-es képviselő.

A köszöntőbeszédek után Dr.Czene Zsolt, A kultúra és a kulturális örökség térségszervező és fejlesztő szerepe címmel tartott előadást, amelynek során részletesen kitért az Európai Unió által kínált pályázási lehetőségek bemutatására is. Az előadás befejeztével, öt szekcióülésen folytatódott a „Sikeres Székelyföld” fórumsorozat, amelyekre tetszés szerint jelentkezhettek a résztvevők. Sógor Csaba, EP-képviselő a konferencia további részében a Tárgyi és épített örökség témakörben szervezett munkacsoport szakmai ülésén volt jelen.

Fotógaléria

Videó