A keresztény értékrendre alapozva kell megteremtenünk az élet minden területén érvényesülő esélyegyenlőséget

2018-10-21

Több mint száz nő részvételével zajlott az V. Székelyföldi Nők Konferenciája a hétvégén Gyergyóremetén. Az esemény házigazdája és szervezője ezúttal az RMDSZ Gyergyó Területi Nőszervezete volt. A székelyföldi nők az ezerarcú nő témáját férfi és női szemmel is igyekeztek körbejárni a kétnapos rendezvény keretében. 


Sógor Csaba, aki az Európai Néppárton keresztül idén is támogatta a székelyföldi nők találkozóját, A nők esélyei az európai döntéshozatalban címmel tartott előadást a rendezvény szombati napján. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője elmondta, az utóbbi években folyamatosan növekszik a nők részvételének aránya a politikában. Az Európai Parlamentben jelenleg 37,3%-os a női képviselők aránya. „A konzervatív és kereszténydemokrata ideológiák is kiemelten foglalkoznak az esélyegyenlőség kérdésével, a nőjogi kérdéseket több oldalról közelítik meg. Abban hiszünk, hogy a nők esélyeit nem csupán a politikában, hanem az élet minden területén növelni kell” – hangsúlyozta a képviselő. Sógor Csaba elmondta, az európai irányelvek és ajánlások a munka és a magánélet közti egyensúly megteremtésében látják az egyenlő esélyek kialakításának lehetőségét. „Tilos a nemi alapon történő megkülönböztetés minden fajtája az EU-ban. Senkit nem lehet amiatt diszkriminálni a munkaerőpiacon, mert éppen várandós. Sőt, önmagában tilos a nő gyerekvállalási szándékairól érdeklődni. Ilyen helyzetekben a nőknek fel kell emelniük a szavukat” – magyarázta.

Az EP-képviselő előadásában szó volt a bérkülönbségekről is, arról, hogy ugyanazért a munkáért tulajdonképpen a férfiak magasabb juttatást kapnak, mint a nők. Ez a jelenség európai szinten kihívást jelent – mutatott rá Sógor Csaba. Véleménye szerint nagyon fontos, hogy az RMDSZ Nőszervezete létrehozott egy olyan fórumot, ahol ezeket a témákat fel lehet vetni, ki lehet beszélni, mert változások is csak akkor történhetnek, ha a társadalom szintjén napirenden vannak ezek a kérdések. „A nők kiállása nyomán a férfiak is többet beszélnek a felvetett problémákról” -  hangsúlyozta.

Sógor Csaba szerint miközben azt látjuk, hogy az európai társadalmakban nem sikerült megoldani a nemek közötti esélyegyenlőség kérdését, Európa ezen a területen is folyamatosan új és új kihívásokkal találkozik, hiszen különböző kultúrákban különbözőképpen kezelik ezeket a témákat. Úgy véli, az a feladatunk itthon és Európában is, hogy erősítsük azokat a keresztény alapértékeket, amit az EU alapító atyái hagytak ránk. „Nekünk erre a keresztény értékrendre alapozva kell megteremtenünk az élet minden területén érvényesülő esélyegyenlőséget” – fejtette ki az erdélyi képviselő.