Sógor Csaba: a kisközösségek ereje mentheti meg Erdélyt és Európát

2018-09-03

A kisközösségek ereje mentheti meg Erdélyt és Európát is – mondta Sógor Csaba Tarcsafalván, a helyi unitárius templom szeptember 2-i, vasárnapi avatóján. Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő arra emlékeztetett: a vallásszabadság 450. emlékévében az unitárius egyházzal közösen azzal indították az idei esztendőt, hogy megmutatták: Európában miért fontos a templom.


Az elmúlt évek alatt számos alkalommal népszerűsítettük Brüsszelben és Strasbourgban a keresztény értékeket, hiszen az tapasztalható, hogy Nyugaton nem értik miért költünk pénzt olyan épületekre, amelyeket ők a közömbösség miatt folyamatosan rombolnak”– mondta az RMDSZ-es EP-képviselő a vasárnapi templomavatási ünnepség keretében.

Sógor Csaba szerint nem ezek a kövek és nem is a felújításra fordított összegek, hanem a falakon belül imádkozók lelki ereje tudja megtartani ezt a közösséget, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy a kisközösségek ereje mentheti meg Erdélyt és Európát is. „Egykori templomépítő lelkészként pedig mi mást kívánhatnék, minthogy az Isten ereje, vagyis az evangélium legyen minden nap veletek” – fogalmazott.

Tizenhárom esztendő várakozás után térhetett vissza vasárnap szent hajlékába a tarcsafalvi unitárius közösség. A magyar kormány jelentős támogatásának, Hargita Megye Tanácsának hozzájárulásával és egyéni adományozásoknak köszönhetően hét hónap engedélyeztetési idő és egy év folyamatos építkezés eredményeként teljesen megújult a régi templom és modernizálták a haranglábat is. Helyiek és elszármazottak közösen gyűltek össze a templomavatási ünnepségre, ahol Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök hirdetett igét. Arra emlékeztetett, hogy az imádságnak akkor van lelket gazdagító ereje, ha család, gyülekezet együtt tud imádkozni, a templomoknak ezt a szerepét pedig semmi és senki nem tudja pótolni.

Mikó Ferenc helyi unitárius lelkész elmondta, ez a gyülekezett mindig is építkezett és mindig össze tudott fogni, hiszen ez már a negyedik templom, ami itt a közösség Szent-hegyén áll. Mint mondta, 2016-ban - amikor a településen elkezdte a lelkészi szolgálatot - a 174 fős gyülekezetnek otthonra volt szüksége, ezért döntöttek úgy, hogy támogatót, tervezőt és kivitelezőt keresnek a régi templom megújítására.

Bíró Barna Botond Hargita Megye Tanácsának alelnöke beszédében úgy fogalmazott: ezt a munkát a közösség végezte el, ezért a közösséget illeti a legnagyobb köszönet. „Sok nagy közösség, azok, akik templomokat rombolnak, akik nem tudják melyek a valós értékek, példát vehetnének Tarcsafalváról. Amíg az itteni emberek így élnek és cselekszenek, mindig boldogabbak lesznek akármelyik nagy európai város díszes polgárainál” – mondta.