Sógor Csaba Tusványoson: A mi jövőnk egyértelműen egy keresztény Európában képzelhető el

2018-07-26

Saját keresztény alapértékeinket kell megerősítenünk ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a kihívásokkal, ezért a puha kereszténységtől kell elsősorban féltenünk Európát. A mi jövőnk egyértelműen egy keresztény Európában képzelhető el” – hangsúlyozta Sógor Csaba csütörtökön Tusványoson a Lőrincz Csaba sátorban szervezett Az európai jobboldal jövője című panelbeszélgetésen.


Az RMDSZ európai parlamenti képviselője meghívottja volt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökének moderálásával zajlott tusványosi találkozónak, amelyen Hídvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kósa Lajos, országgyűlési képviselő, a Fidesz országos kampányfőnöke, Dries van Langenhove, a legnagyobb belgiumi ifjúsági szervezet Shield and Friends nevű mozgalmának vezetője és Szabó Dávid a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi lehet az európai jobboldal jövője és van-e kiút a jelenlegi értékválságból.

Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a panelbeszélgetés keretében rámutatott: a legfontosabb, hogy felismerjük az Európai Unió morális válságban van. „Elsősorban nem a muzulmán közösségtől és magától az iszlámtól kell féltenünk Európát, hanem jóval inkább a puha kereszténységtől. A saját alapértékeinket kell megerősítenünk ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a ránk váró kihívásokkal. Egyszerűen a keresztény identitáshoz kell visszatalálnunk, amely az élet tiszteletét, a munka becsületét és a távlatokban való gondolkodást is jelenti. Ebben a küldetésünkben pedig az európai jobboldalra rendkívüli szerep hárul” – mondta. Hozzátette: a mi jövőnk egyértelműen egy keresztény Európában képzelhető el, amely képes megvédeni határait, és amely nem nemzetállamokban, hanem erős nemzetekben gondolkodik.

Sógor Csaba ugyanakkor kifejtette: közel 15 év kellett ahhoz, hogy sikerüljön elérni az Európai Parlamentben, hogy végre ne szülessenek olyan uniós dokumentumok, amelyek nem térnek ki külön a nemzeti kisebbségek helyzetére. „Ennek ellenére viszont még mindig azt tapasztaljuk, hogy bátrabban kell fellépnie Európának az őshonos nemzeti kisebbségek védelmében. Ebben a folyamatban az RMDSZ és a FUEN európai kisebbségvédelmi kezdeményezésének is az európai jobboldal lehet a zászlóvivője” – mondta. 

Az RMDSZ-es EP-képviselő emlékeztetett, ma is érvényes, amit Márai Sándor 1947-ben írt le az Európa elrablása című művében: a legnagyobb gond, hogy Európa elvesztette hivatástudatát, azaz nem tudja, hogy mit akar a világban, de azt sem, hogy mit akar önmagával. Sógor Csaba szerint ezt a hivatástudatot kell visszaadni, ebben pedig a jobboldal felelőssége szintén elvitathatatlan. „Nem állhat csupán abból a jobboldal feladata, hogy legyőzze és megsemmisítse a baloldalt, hanem képesnek kell lennie arra, hogy megoldásokat nyújtson a társadalom egésze számára és ezek mentén a maga meggyőződésének irányába terelje a szélsőjobb, vagy éppen a baloldal fele igyekvőket” – nyomatékosított.