#diákREformáció - Izgalmas verseny a Lorántffyban

2018-04-14

Érdekes és izgalmas verseny zajlott április 13-án a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban. A #diákREformáció elnevezésű műveltségi vetélkedőt a bihar megyei középiskolások számára hirdette meg Sógor Csaba Európa-parlamenti képviselő és Szakács Zoltán iskolalelkész február 23-án. A verseny alapját a Reformáció Kelet-Közép Európában címet viselő kiállítás szöveges és képi anyaga képezte. 


Hat iskola csapata jelentkezett a megmérettetésre (Traian Vuia Technikai Kollégium, Mihai Eminescu Főgimnázium, Nagyváradi Művészeti Líceum, Ady Endre Elméleti Líceum, Iosif Vulcan Pedagógiai Líceum és a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium). A diákokat felkészítő tanáraik kísérték el. A csapatok nagy izgalommal készültek a vetélkedőre, még az utolsó pillanatokban is felhasználták az időt tudásuk elmélyítésére. 

A verseny megnyitója rendjén Szakács Zoltán iskolalelkész köszöntötte a versenyzőket. A tiszteletes elmondta, hogy azok a diákok, akik a mai világban a protestáns egyháztörténettel foglalkoznak többszörösen is dícséretet érdemelnek, hiszen a téma nem népszerű, viszont annál érdekesebb. Felhívta a versenyzők figyelmét arra, hogy a fődíj egy az EP képviselő úr által támogatott brüsszeli kirándulás. A lelkész megköszönte a felkészítő tanárok áldozatos munkáját majd ismertette a versennyel kapcsolatos tudnivalókat, szabályokat. A verseny két részbőll állott, egy írásbeli tesztből és egy gyorsasági vetélkedőből. A csapatok mindegyik megmérettetésen pontokat szerezhettek és ezek összegéből alakult ki a végeredmény. A legérdekesebb és legizgalmasabb része a vetélkedőnek a gyorsasági verseny volt. A diákok taktikázhattak és stratégiát építhettek, hogy minél több pontot szerezhessenek csapatuknak. 

A verseny végeztével rövid, de annál izgalmasabb szünet után sor került az eredményhirdetésre is. A hat csapat mindegyike emléklapot ill. szerény ajándékot kapott a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium vezetősége jóvoltából. A harmadik helyezett a Mihai Eminescu Főgimnázium csapata, a második a Lorántffy csapata lett. Az első helyet pedig kiemelkedő pontszámmal a Iosif Vulcan Pedagógiai Líceum csapata szerezte meg. 

Az iskolalelkész megköszönte a csapatok és felkészítő tanáraik munkáját és bejelentette, amennyiben sikerül támogatást szerezni rá, az elkövetkező években is szeretnék megtartani ezt a versenyt. A győztes csapattal történő rövid fényképezkedés után a vetélkedő véget ért. Isten gazdag áldása kísérje továbbra is a diákok és tanáraik munkáját. Soli Deo Gloria

..............

A beszámolót a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium készítette. További fotók a gimnázium honlapján, ide kattintva érhetők el