Kisebbségvédelmi témákról szerveztek közéleti vitafórumot Csíkszeredában

2018-03-17

Európai kisebbségvédelmi kérdésekről szervezett vitafórumot a Csíkszeredai Evangélikus-Lutheránus Egyházközség és a „Bartalis János” Keresztyén Kulturális Egyesület. A március 16-i, péntek délutáni esemény meghívott előadója Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő volt, a csíkszeredai vitafórumon Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is részt vett. 


A találkozót Nt. Zelenák József püspökhelyettes-esperes nyitotta meg. Elmondta, az egyesület lassan tizedik fennállását ünnepli, ez idő alatt számos helyen szerveztek olyan közéleti témák kapcsán vitafórumokat, amelyek fontosak a nemzeti értékek megőrzése és továbbadása tekintetében. Az esemény fővédnöke, Ft. Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök hangsúlyozta: a kisebbségvédelem témája a Minority Safepack Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés kapcsán most ismét aktuális a mindennapokban és ez a téma azt is világossá tette, hogy a nemzeti kisebbségek helyzetére különböző országok különböző megoldásokat keresnek. „Ebben a bonyolult európai intézményrendszerben hol, kinél lehet a mi jogainkat érvényesíteni és miért halljuk oly sokszor a közösségünket érintő konkrét ügyek, pl. a restitúciós folyamatok kapcsán is, hogy ebbe az EU nem szólhat bele, hiszen tagállami hatáskör?” – tette fel vitaindító kérdéseit Adorjáni Dezső Zoltán.  

Sógor Csaba bevezetőjében elmondta, amikor a két világháború után az európai vezetők rájöttek, hogy az erőszak nem, viszont egymás meggyőzése elhozhatja a békét, akkor megegyeztek, hogy akik ide tartoznak, azoknak milyen jogaik és kötelezettségeik vannak. „Amiben úgy látták, hogy nem lesz megegyezés, az tagállami hatáskörben maradt, de a változás ezekben a folyamatokban is érzékelhető. Például kezdetben a mezőgazdaság témája tagállami hatáskör volt, ma már az EU-nak közös agrárpolitikája van. Mi azért dolgozunk, hogy a kisebbségvédelmi kérdésekbe is szóljon bele az EU, legyen egy olyan keretszabályozás, amely minden tagállam számára kötelező érvényű” – mondta az EP-képviselő, aki szerint a Minority Safepack aláírásával éppen azt demonstrálhatjuk, hogy az EU a nemzeti kisebbségek védelmét nem kezelheti kizárólag tagállami hatáskörként. Az RMDSZ-es politikus elmondta, ezzel az eszközzel az Európai Bizottságot lehet rábírni arra, hogy kezdeményezzen jogalkotást a nemzeti kisebbségek helyzete kapcsán, de ezzel párhuzamosan az Európai Parlamentben is zajlik a munka. - A mi feladatunk az, hogy a különböző parlamenti jelentések és állásfoglalások foglalkozzanak a nemzeti kisebbségek kérdésével, így próbáljuk jó belátásra téríteni az EU „rossz tanulóit”, köztük Romániát is – mondta.

 „Abban hiszünk, hogyha a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a különböző nemzetiségek nyelvükben, hitükben, kultúrájukban meg tudjanak maradni, az kihat a szomszéd országokra is. Amiatt, hogy a magyar nemzetiségi politika jó, ma már javuló a szlovákokkal és a szerbekkel is a kapcsolat” – mondta Soltész Miklós. Kifejtette: bíznak benne, hogy a román vezetés is észreveszi, hogy a két ország nem egymás ellenfele és ellensége kell legyen, sokkal inkább össze kell kapaszkodni, mert nagy a baj Európában. „Ha ebben végre Romániával is egyet tudnánk érteni, akkor sokkal egyszerűbb lenne a nemzetiségi kérdéseket is megoldani. Sokszor teljesen érthetetlen módon próbálják saját politikájukat az itteni magyarokra ráerőltetni, ahelyett, hogy értékként, egy hatalmas kincsként tekintenének a romániai magyarságra” – fogalmazott az államtitkár, aki hisz abban, hogy enyhülni fog ez a politika és mielőbb sikerül felismerniük a románoknak is, hogy egymásra vagyunk utalva.