Európa Napi vetélkedő Csíkszeredában

2010-05-09

Öt középiskola részvételével szervezett május 9.-én, Európa-napján vetélkedőt a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal. A versenyen nem csupán az Európai Unióval kapcsolatos általános ismereteikkel, hanem kreativitásukkal is jeleskedhettek a diákok.


A csapatok teljesítményét Sógor Csaba, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere és Janovits István Zsolt, a Hargita Megyei Prefektúra EU Integrációs irodájának munkatársa értékelte. 

Huszonöt  éve minden európai uniós állampolgárnak május 9.-e közös ünnepnapja. Európa Napja mára már szimbóluma az Európai Uniónak, ahogyan a közös zászló, a himnusz, és az egységes pénznem, emellett pedig színtere az olyan rendezvényeknek, amelyek közelebb viszik a polgárokat az Európai Unióhoz.

A diákok megmérettetésén Csíkszereda öt középiskolája három fős csapatokkal képviseltette magát. A vetélkedőn részt vett a Márton Áron Gimázium, a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola, a Segítő  Mária Római Katolikus Gimnázium, az „Octavian Goga” Nemzeti Kollégium, és a Venczel József Iskolaközpont is.

A diákok versenye egy általuk készített - az Európai Unióról szóló - általános bemutatóval indult, aztán a résztvevők villámkérdések megválaszolásával egyetemes tudásukat bizonyíthatták. Értékes pontokat gyűjthettek továbbá a Mivel ajándékoznád meg az Európai Uniót?, valamint az Ismerd fel épített örökségünket elnevezésű feladatok során is.

A vetélkedő szoros pontversenyben zajlott, kis fölénnyel végül az „Octavian Goga” Nemzeti Kollégium diákjai szerezték meg az első helyet. A diákok elismerő oklevelet, könyvjutalmakat és tájékoztató jellegű kiadványokat kaptak ajándékba.

 - Az ilyen vetélkedőkön való részvétel számomra azért is fontos, mert lehetőségem van arra, hogy felmérjem mennyi információval rendelkezik az Európai Unióról a fiatalság és direkt módon járuljak hozzá ismereteik bővítéséhez. Az Unió új játékszabályokat állít fel mindannyiunk számára és rendkívül fontos, hogy a fiatalok felkészülten induljanak pályájukon – mondta Sógor Csaba, EP-képviselő az eredményhirdetés során.