#diákREformáció - Műveltségi vetélkedő Bihar megyei középiskolás diákoknak

2018-02-23

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő és a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium Bihar megyei középiskolás diákok számára szervez iskolák közti vetélkedőt. A nyertes csoport tagjai és kísérőtanáruk brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt, melynek során ellátogathatnak az Európai Parlamentbe. 


A vetélkedő célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a diákokkal a reformáció 500 éves történetét, legfőbb tulajdonságait és hatását, valamint ma is tapasztalható értékeit. A vetélkedő teljes háttéranyagát a Reformáció Kelet-Közép-Európában című kiállítás tartalma adja, melyet a tavalyi évben Szakács Zoltán iskolalelkész vezetésével a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákcsoportja állított össze Sógor Csaba pályázati felhívására. Ez lett a nyertes pályamunka, így tavaly októberben a nagyváradi diákok által készített kiállítással ünnepelték Brüsszelben a reformáció 500. évfordulóját.

A pályázati felhívás részletei:

Pályázhatnak: nagyváradi magyar középiskolás diákcsoportok (max. 4 diák + 1 vezetőtanár)

A vetélkedő meghirdetésének ideje: 2018. február 23. 

Nevezési határidő: 2018. március 31. 

Nevezés módja: Nevezni a következő e-mail címen lehet: licreformat@gmail.com
A nevezés során meg kell adni a csoport nevét, a diákok névsorát és vezetőtanáruk nevét. 

Döntő: A vetélkedő döntőjére 2018. április 13-án a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban kerül sor. Minden intézmény egy diákcsoporttal nevezhet. Ugyanakkor minden iskola szervezhet intézményen belüli szakaszt, ahol eldönthetik, hogy melyik csoport képviseli az iskolát a városi döntőn. A döntő zárásaként sor kerül az eredményhirdetésre is. 

Értékelés: A benevezett csoportok a vetélkedőn kérdéssorokat kapnak és a helyes válaszok függvényében szerezhetnek pontszámokat. A legtöbb pontszámot begyűjtő csoport végez az első helyen. A diákok vezetőtanárai a vetélkedőben nem vesznek részt, az értékelési folyamatba kapcsolódhatnak be.

Díj: A legtöbb pontszámot összegyűjtő csoport és vezetőtanára 2018 őszén Sógor Csaba meghívására kétnapos brüsszeli tanulmányúton vehet részt, melynek során városnézésre, illetve európai parlamenti látogatásra is lehetőség nyílik. 

Segédanyag a felkészüléshez: A kétnyelvű kiállítás – magyar, angol – most Nagyváradra is megérkezett, megtekinthető a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban, valamint háttéranyaga, amelyre a vetélkedő teljes kérdéssora épül ezen a linken is megtalálható és letölthető:  https://goo.gl/KZGM2B