Kiosztották a Németh Géza-emlékdíjat Csíkszeredában

2018-01-21

A magyar kultúra napján nincs más feladatunk, mint újra megtalálni értékeinket és számadást adni arról, hogy mit tettünk anyanyelvünk, kulturális és szellemi örökségünk megőrzése érdekében – fogalmazott Sógor Csaba a Németh Géza-emlékdíj átadóján vasárnap Csíkszeredában. 


A csíkszeredai Németh Géza Egyesület 15. éve adja át a Németh Géza-emlékdíjat a magyar kultúra napjához kapcsolódóan. Az elismeréssel olyan pedagógusokat és azok tanítványát tüntetik ki, akik kiemelkedő munkásságukkal, oktatással és neveléssel hozzájárultak a magyar kultúra ápolásához. A pénzbeli juttatással járó díjat évről évre Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő biztosítja. 

Ebben az évben Hunyadi Irén gyergyóalfalvi pedagógus és tanítványa - ugyanakkor már utódja - Vargyas Hajnalka részesültek elismerésben. Gáll Szabolcs, a község polgármestere méltatta a díjazottakat. Mint mondta: „Hunyadi Irén 37 éve végzi széleskörű tevékenységét a településen, munkája pedig a szünetekben sem ér véget, egyszersmind a hagyományos értékek védelmezője” – fogalmazott az elöljáró. 

A magyar kultúra napján mindnyájan feltesszük a kérdést, hogy mi az, hogy kultúra. Tulajdonképpen ismeretek összessége, amely az emberi közösség összetartozását és fennmaradását biztosítja. És feltesszük azt a kérdést is, hogy a mai globalizációs világban van-e még helye nemzetünknek, anyanyelvünknek, kultúránknak. A válasz egyértelmű: globalizációs kultúra sem létezhet nemzeti kultúra nélkül” – mondta Sógor Csaba. Az RMDSZ-es politikus szerint éljünk bárhol is a világban, elmondhatjuk, hogy kultúránknak nemzeti, közösségi és személyes vetülete is van. Véleménye szerint nemzeti kultúránk azt jelenti, hogy jogunkban áll és elemi szükségünk van arra, hogy kultúránkat megőrizzük, a közösségi kultúránk pedig azt jelenti, hogy elvárásaink vannak, ugyanakkor személyes döntést kell hoznunk ahhoz, hogy megmaradjunk magyarnak, európainak és embernek ebben a világban.

Sógor Csaba úgy fogalmazott: a kultúra napja akkor válik igazán értékünkké, ha ilyenkor számadást teszünk, ha mindenki a maga helyén, az egyén, a közösség, a döntéshozók felmérik azt, hogy mit tettek kultúránk megőrzéséért. Az Európai Unió most a költségvetésében is megmutatta és 2018-ban a kulturális örökség európai éve meghirdetése által azt üzeni az európai polgároknak, hogy védi és támogatja a különböző nemzetek kultúráját. 

Az RMDSZ-es politikus fontosnak tartja, hogy ezen a napon ne csupán a veszélyekről és kihívásokról beszéljünk, hanem ünnepeljük pedagógusainkat is, akik a kultúra „napszámosai”, hiszen tanárainknak köszönhetjük azt, hogy ma anyanyelvünkön emlékezhetünk az előttünk járókra.