Az aláírások felmutatásával közösségünk valós problémáit bizonyíthatjuk

2018-01-13

Az EU 50 millió nemzeti vagy nyelvi kisebbséghez tartozó polgára sajátos problémákkal küzd, ezt demonstrálhatjuk a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatásával – mondta Sógor Csaba csíkszeredai előadásán. Az RMDSZ EP-képviselője úgy véli: az aláírások felmutatásával közösségünk valós problémáit bizonyíthatjuk és azt, hogy ezekre az EU-nak is oda kell figyelnie, a kisebbségek védelmét nem kezelheti kizárólag tagállami kérdésként.


Sógor Csaba A kisebbségi érdekérvényesítés új útjai az Európai Unióban címmel tartott előadást Csíkszeredában, január 12-én, péntek délután. Az EP-képviselő részleteiben ismertette az RMDSZ és a FUEN európai polgári kezdeményezését, a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezést, valamint annak aláírását szorgalmazta. „Az igazi küzdelem akkor kezdődik, amikor majd a Bizottság a kezdeményezés nyomán elindít egy jogalkotási folyamatot, hiszen akkor majd a Parlamentben és a Tanácsban kell támogatókat keresnünk az ügyünkhöz. Az elmúlt évek alatt igyekeztünk folyamatosan napirendre emelni a kisebbségek kérdését” – magyarázta az EP-képviselő. Sógor Csaba ugyanakkor úgy véli, már az is jelentős eredménynek számít, hogy a Minority Safepack folyamata során elérhetjük az uniós intézmények és az európai közvélemény nagyobb odafigyelését a kisebbségvédelmi kérdések iránt.

Az RMDSZ-es EP-képviselő az elmúlt évtized kisebbségvédelmi tevékenységéről és az elért eredményekről is beszámolt. Úgy fogalmazott: folyamatosan próbálják a nyugat-európai politikusokban tudatosítani azt, hogy bár a román kormány ennek ellenkezőjét szajkózza, nincs megoldva a nemzeti kisebbségek problémája, nincsenek működő autonómiák, a papíron létező jogok pedig korlátozottan érvényesülnek a gyakorlatban. Sógor Csaba szerint a nyugati döntéshozók már látják, hogy nemcsak a kisebbségvédelmi kérdés tekintetében, hanem más gazdasági, társadalmi kérdésekben is nagy a lemaradás. A legutóbb csatlakozott tagállamok körében, tulajdonképpen Románia a legtöbb területen sereghajtó maradt. – Amikor gazdasági krízis, vagy éppen a migrációs válság fenyegeti Európát akkor nagyon nehéz a kisebbségi kérdést napirenden tartani – magyarázta a képviselő. Mint mondta: bár áttörést mindmáig nem sikerült elérni - hiszen a cél egy európai kisebbségvédelmi keretegyezmény megalkotása lenne - de az elmúlt tíz évben az Európai Néppárt, vagyis a legnagyobb európai parlamenti képviselőcsoport számos dokumentumába sikerült bevinniük a kisebbségvédelmi fejezeteket. Az RMDSZ-es politikus szerint sikerként könyvelhetjük el azt is, hogy sor kerülhetett az őshonos nemzeti kisebbségek témájában szervezett első európai parlamenti meghallgatásra is.

Sógor Csaba úgy véli: kisebbségvédelmi tevékenységünk során a legfontosabb az, hogy sose hátráljunk meg, a legnehezebb körülmények között is végezzük el a feladatainkat. „Mi egy egységes kisebbségvédelmi keretegyezményért és azért dolgozunk az Európai Parlamentben, hogy ne szülessen egyetlen olyan uniós jelentés sem, amely bizonyos kérdések kapcsán nem tér ki az európai őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmére” – nyomatékosította.