Körösfőn tartotta küldöttgyűlését az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete

2017-11-25

Körösfőn tartotta rendes évi küldöttgyűlését az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete 2017. november 25-én, szombaton. „Ezelőtt három évvel frissen megválasztott helyi RMDSZ elnökként köszönthettem Önöket, most, mint polgármester állhatok itt önök előtt. Bízom benne, hogy ez a tanácskozás mindegyikünk számára hasznos lesz és segíteni fog mindenkit az előre jutásban” – nyilatkozta Bódis László.


Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a brüsszeli munkáról számolt be a küldötteknek. Elmondta, bár egyre többen mondják, hogy az uniós támogatáspolitikára, a kohéziós alapokra fordított összegeket csökkenteni kell, az RMDSZ azt képviseli az Európai Parlamentben, hogy ezekre a felzárkóztatási támogatásokra 2020 után is rendkívüli szükség van. „Az uniós források lehívása terén még mindig nem vagyunk elég hatékonyak, de nagyon sok más területen is Románia a sereghajtó. Számos kérdésben folyamatosan figyelmeztetéseket küldünk az ország számára, de ezeket a jelenleginél komolyabban kellene vennie” – hangsúlyozta.

A 2018-as centenáriumi év kapcsán Sógor Csaba úgy fogalmazott: nem is érti a jövő évi készülődést, hiszen valójában 2020-tól ünnepelhetné ez az ország a centenáriumát. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepi év alkalmából bizonyára provokációkból jut majd bőven a romániai magyarság számára. „Fontos, hogy megőrizzük a józan eszünket és felmutassuk azt, hogy mindig tárgyalóképesek és tárgyalókészek vagyunk” – mondta. Ugyanakkor emlékeztetett: a romániai magyarságnak és az európai kisebbségeknek most van egy különösen fontos feladatuk: a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezés számára össze kell gyűjteni a szükséges 1 millió aláírást. „Ezekkel az aláírásokkal felmutathatjuk az erőnket, ráirányíthatjuk a figyelmet a problémáinkra” – ezekkel a szavakkal biztatta az aláírásgyűjtésbe való hatékony bekapcsolódásra Sógor Csaba a Kolozs megyei küldötteket. 

Az RMDSZ ügyvezető elnöksége részéről Nagy Zoltán Levente, ügyvezető alelnökként szólalt fel. Beszédében kiemelte az országos szervezet jelenlegi legfontosabb projektje a Minority SafePack – Európai védelmet jogainknak! kisebbségvédelmi kezdeményezésre összegyűjteni az 1 millió aláírást, hisz Európa szerte az RMDSZ vállalta fel ezen aláírások összegyűjtésének irányítását, illetve ezzel párhuzamosan nagy hangsúlyt fektetnek a jövő évi parlamenti választásokra való regisztrációt is.

Az ülésvezető bizottság megválasztása után Csoma Botond, a Kolozs Megyei RMDSZ elnökének beszámolója következett. Beszámolójában ismertette a küldöttekkel a megyei szervezet elmúlt évi tevékenységét, illetve a parlamenti munkáját is bemutatta. „A józanság kellene, vezérelje a többség és kisebbég viszonyát 2018-ban is. Ebben a vonatkozásban a toleranciának azt is kellene jelentenie, hogy a többség nem várja el a kisebbségtől, hogy mindenben egyetértsen vele. Bizonyos eseményeket nem kell kiragadni a történelmi kontextusból, viszont a megközelítésben a jelenlegi tényezők tárgyilagos és őszinte elemzésére is szükség van" -mondta. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke kitért a jelenlegi zajló aláírásgyűjtési kampányra is. „Arra kértem a helyi szervezetinket, hogy vegyék komolyan  Minority SafePack kezdeményezést, mert ahhoz, hogy az Európai Unió  foglalkozzon a kérdéssel, először mi magunk kell bebizonyítsuk, hogy komolyan érdekel minket a saját sorsunk” – mondta el a képviselő. 

 „Mi a megyei tanácsnál azért dolgozunk, hogy a megyében élő magyar közösségnek jó legyen itthon” – kezdte éves beszámolóját Vákár István a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, a Megyei Önkormányzati Tanács elnöke. Kiemelte: egész évben törekedtünk arra, hogy minél több utat felújítsunk, minél több alkalommal megjelenjünk a vidéki rendezvényeken. „Az épített örökség is kiemelkedően fontos szerepet játszott a tevékenységünkben. Minden alkalmat megpróbáltunk megragadni, hogy egy-egy műemléket, épületet felújítsunk” – hangzott el az alelnök beszámolójában.

László Attila, Kolozs megye szenátora éves tevékenységének bemutatásában elmondta az elmúlt egy év alatt 27 törvénytervezet társszerzője volt. „Politikai megegyezésnek köszönhetően, az egészségügyi bizottság elnökének választottak. A leglátványosabb projektünk az elmúlt időszakban az kötelező oltás törvény volt” – ismertette a szenátor.

A beszámolók sorát Okos Károly, MKT elnök beszámolója követte. Okos tényszerűen beszámolt az testület tevékenységéről, ugyanakkor kiemelte, hogy a hatékony munkához komolyságra, következetességre és elhivatottságra van szükség.

Antal Géza megyei ügyvezető elnök évértékelőjében kihangsúlyozta, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szervezetépítésre és fejlesztésére. „Fiatalokat és hölgyeket kell bekapcsoljunk az RMDSZ munkájába. Ugyanakkor a választóink már a negyedik ipari forradalom korában vannak, ideje az RMDSZ-nek is belépni ebbe a korszakba, modernebbé kell tegyük a szervezet belső kommunikációját” – emelte ki a megyei ügyvezető elnök.

Fekete Emőke a Kolozs Megyei Nőszervezet tevékenységét mutatta be. „Az elmúlt évben sikerült megvalósítani azt, hogy a megyében 10 helyi szervezetet is létrehozzunk. Az elmúlt év egyik legnagyobb megvalósítása, a régen dédelgetett álmunk kivitelezése, ugyanis sikerült elérni, hogy Kolozsváron egy hónapon keresztül nyári óvodát működtessünk, közel 400 gyerek vett részt ezen a foglalkozáson” – mondta el beszámolójában a Kolozs Megyei Nőszervezet elnöke.

A KIFOR az elmúlt időszakban és a következő egy hónapban is lesőszámú feladataként tekint az aláírásgyűjtésre. A fiataloknak is fontos a MSPI kezdeményezés, számos önkéntesünk kapcsolódott be az aláírásgyűjtésbe” – kezdte tevékenységi beszámolóját Balló Tamás, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke.

A beszámolók után, az alapszabályzat módosítása volt az utolsó hivatalos pontja a gyűlésnek. A tanácskozás után disznótoros díszebédre került sor, a körösfői Ifjúsági Házban.

Fotó: Serar Szabolcs