Tíz éves a Csángó Oktatási Program

2010-05-10

Tíz  évvel ezelőtt sokan kétkedve fogadták, hogy a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége moldvai csángó falvakban magyar nyelvű oktatási tevékenységek szervezését kezdeményezte.


A Csángó Oktatási Program azóta több ezer fiatal számára teremtette meg az anyanyelv ápolásának lehetőségét. Az elmúlt tíz évre május 8-án, Gyimesközéplokon jubileumi ünnepségen emlékeztek, ahol Sógor Csaba, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő - a moldvai csángók ügyének állandó támogatója - is jelen volt. 

A Moldvai Csángó Oktatási Program tíz évvel ezelőtt indult útjára, és kezdett el egy olyan folyamatot, amelynek célkitűzése a csángók asszimilációjának megfékezésére irányult – mondta köszöntőjében Hegyeli Attila, a Csángó Oktatási Program vezetője. Beszédében kiemelte pillanatnyilag 1600 csángó fiatalt tanítanak, azonban tíz év alatt több ezer diákkal foglalkoztak, és igyekeztek megteremteni számukra az anyanyelven való továbbtanulás lehetőségét is.  

Salamon Adrián, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke köszönetet mondott mindazon pedagógusoknak, akik tevékenységükkel hozzájárultak a csángó oktatási program sikerre viteléhez. Amint az elhangzott, a tanárok szerepvállalása a jövőben is kulcsfontosságú lesz, hiszen még mindig van legalább harminc olyan település, ahol magyar ajkú csángó gyerekek élnek, és ahová még nem sikerült az oktatási programot kiterjeszteni.  

Öt évvel ezelőtt Sógor Csaba európai parlamenti képviselő az elsők között vállalta, hogy a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által meghirdetett „Legyen Ön is Keresztapa, Keresztanya!” program által támogatja a csángó gyerekek oktatását. 

– Az egész Kárpát-medencében példaértékű a csángó oktatási program, és az, hogy ma már több román iskolában is biztosított a magyar nyelven történő oktatás. Mindez a civil társadalom érdeme is. A helyi közösség rájött arra, hogy amíg központi szinten nem lesz megoldás a problémáikra, addig a helyben adódó lehetőségeket kell kiaknázni – fejtette ki a képviselő.  

Sógor Csaba beszédében köszöntötte a programban résztvevő tanárokat is, akikre véleménye szerint még ezután is nagyon sok feladat vár annak érdekében, hogy a csángó magyaroknak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.