Huszonöt éves a Lókodi Ökumenikus Öregotthon

2017-10-08

Egyedülálló intézményként indult 25 évvel ezelőtt a Kiss Rozália Ökumenikus Öregotthon az udvarhelyszéki Lókodon. Szerepe ma is éppúgy meghatározó a térségben, mint negyedévszázaddal korábban – véli Sógor Csaba, aki október 7-én, szombaton a kis település közösségével ünnepelte az intézmény fennállásának évfordulóját.


Úgy kezdődött minden, hogy Kiss Rozáliának, a kénosi unitárius lelkész feleségének volt egy álma. Ezekből később tervek, majd a Svájcban élő Gyarmathy György és felesége, Catherine adománygyűjtése révén megvalósítások lettek – hangzott el az eseményen.

A 25 éves évfordulón Gyarmathy Catherine - aki férje halála után is kitartóan folytatta a munkát - ismertette az elmúlt negyedévszázad történéseit. Az első idősek otthona Kiss Rozália vezetésével 1992 novemberében a Lókodi Unitárius Egyházközség épületében, a felújított paplakon kezdte meg működését, ahol kezdetben 12-15 lakónak jutott hely. A következő években folyamatos volt a fejlesztés: 2000-ben átadták az új épületet, ahol már 24 személy ellátására nyílt lehetőség, 2007-ben pedig már 46-ra bővült a férőhelyek száma, miután a svájci Johannitarend támogatásával elkészült az új épületszárny is. Azóta már felújításba is kezdtek: a két felső emelet az elmúlt két évben megújult, jelenleg pedig az új konyha tervein dolgoznak. Az intézményt immár 20 éve Zakariás Klára vezeti. Gyarmathy Catherine, köszönetet mondva az elmúlt évek munkájáért, úgy fogalmazott:„erős hitre volt szükségünk, hogy ne hagyjuk abba”.

Ez az intézmény jó példa arra, hogy megéri lelkes civilekre bízni a szociális problémák kezelését. Önöknek itt van fontos feladatuk, nekem pedig a magam helyén, ahol arról győzködöm a döntéshozókat, hogy egy felelősen gondolkodó országban a törvények nem lehetetlenítik el a civilek, az egyházak szociális munkáját, hanem bátorítják és támogatják azt” – mondta Sógor Csaba az ünnepségen. Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő személyes kötődéseit érintve elmondta: szülei révén örökölte meg a Gyarmathy családdal való, legalább 50 évre visszanyúló kapcsolatot és barátságot, akiknek önzetlen munkájára tisztelettel tekint. „Ma is olyan emberekre van szükségünk, akik néha egymaguk is képesek reformra szoruló intézmények és törvények mellett tenni a dolgukat az udvarhelyszéki idősekért, vagy éppen az erdélyi magyarság jövője érdekében” – fogalmazott.  

Tódor Éva, az idősek otthonát működtető Jakab Lajos Alapítvány kuratóriumának részéről köszönetet mondott a támogatóknak és az otthon dolgozóinak. Elmondta: céljuk, hogy az intézmény talpon tudjon maradni a jövőben is. Az öregotthon működtetése mellett a Homoród-mentén élő magányos és idős embereknek ebédet hordanak ki, de terveik közt szerepel az is, hogy más településeken is munkapontokat tudjanak létrehozni – tájékoztatott.

Az ünnepség részeként Bálint-Benczédi Ferenc unitárius püspök tartott istentiszteletet, majd az ünneplők koszorút helyeztek el Kiss Rozália emléktáblájánál és Gyarmathy György emlékoszlopánál példaértékű munkájuk iránti tiszteletük jeléül. 

Fotógaléria