A Dalai Láma képviselője Kolozsváron: méltóságunkat csakis az emberi jogok betartásával őrizhetjük meg

2017-04-07

A ti népetekben is él még az az emlék, amikor a határokat átrajzolták a fejetek fölött, és ti is átélitek azt, amikor az ember kultúráját, hagyományait, a teljes életét és identitását a nemzeti hovatartozás égisze alá préselik, amikor nem használhatjátok szabadon szimbólumaitokat – így vont párhuzamot a tibeti nép és az erdélyi magyarság helyzete kapcsán Mr. Tashi Phuntsok Kolozsváron. 


A  XIV. Dalai Láma hivatalos európai uniós képviselője, a brüsszeli Tibet-iroda vezetője Sógor Csaba, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő meghívására első alkalommal érkezett munkalátogatásra Erdélybe, melynek részeként április 7-én, péntek délelőtt a Mikó Imre Szakkollégium által szervezett szakmai napokon a tibeti emberi jogi helyzetről tartott előadást. A rendezvény keretében Tashi Phuntsok és Sógor Csaba megnyitották a helyszínen a Dalai Láma életét és munkásságát bemutató kiállítást is.

-Egyetlen alkotmánynak sincs értelme olyan alapvető emberi jogok nélkül, mint a gyülekezési jog szabad gyakorlása vagy a magántulajdonhoz való jog. Ma Tibetben egy embert ok nélkül helyezhetnek vád alá. Ahogyan a romániai magyarok, úgy a tibetiek is másodrendű állampolgároknak érzik magukat az országukban, viszont tudjuk, hogy erősek és megkerülhetetlenek vagyunk – fogalmazott Tashi Phuntsok. Kőrösi Csoma Sándort idézve pedig elmondta: „az emberi méltóság számomra mindennél fontosabb, az emberi méltóság a legfőbb kincsünk”. A Dalai Láma képviselője azt mondta, a méltóságunkat csakis az emberi jogok betartásával őrizhetjük meg, igaz ez a tibetiekre és a romániai magyarokra is. 

Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő az eseményen arról beszélt, nagyon fontos az erdélyi magyar kisebbség számára a tibeti közösséggel való szimpátia, a tibetiek – akikre az egész világ figyel – példaértékűen, békésen, a párbeszéd útján küzdenek az emberi jogokért, kultúrájuk, értékeik megőrzéséért. „Akkor beszélhet az Európai Unió nemzetközi szinten hitelesen a jogállamiságról, az alapvető emberi jogokról, vagy éppen a kisebbségi jogok védelméről, hogyha ezeket a tagállamai is betartják, ha ő maga példát tud mutatni. Európában is sok még a teendő a népek békés együttéléséért, mi ezekre a hiányosságokra igyekszünk folyamatosan rámutatni és a megoldások fele irányítani az uniós döntéshozatalt" – magyarázta a képviselő. 

Tashi Phuntsok a kolozsvári előadását követően Székelyföldre utazott, szombaton részt vesz a Kőrösi Csoma Napok rendezvényein. Programja szerint április 8-án, 10:30 órától Sógor Csabával közösen megnyitja a Dalai Láma életét és munkásságát bemutató kiállítást Kovásznán is, majd részt vesz a csomakőrösi ünnepi istentiszteleten, koszorúzáson és az emlékháznál tartandó megemlékezésen.