Erdély különböző pontjairól érkeztek fiatalok Sógor Csaba gyakornoki táborába

2016-11-02

Az Európai Unió aktuális kihívásairól, az őshonos nemzeti kisebbségi közösségek helyzetéről és a Brexit hatásairól is vitáztak azok az erdélyi magyar fiatalok, akik európai parlamenti gyakornokságra pályáznak Sógor Csaba (EPP Group) brüsszeli és strasbourgi irodájába. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője, az EPP Képviselőcsoport tagja 2016.október 28-30. között Kápolnásfaluban szervezett szakmai hétvégét a gyakornok-jelölteknek.


Október elsejéig küldhették be pályázati csomagjukat Sógor Csaba gyakornoki programjára mindazok, akik 2017-ben egy hónapig az erdélyi képviselő munkáját kívánják segíteni az Európai Parlamentben. A jelentkezők október folyamán részt vettek egy tesztvizsgán. A legjobb eredményt elért pályázók pedig továbbjutottak a képviselő által negyedik alkalommal megszervezett gyakornoki táborba.

A résztvevők többek között az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportjának ülését modellezték, ahol javaslatokat kellett megfogalmazniuk egy európai kisebbségvédelmi keretegyezmény megalkotásához. A fiatalok ezt követően belehelyezkedhettek az európai parlamenti képviselők helyzetébe és egyperces felszólalásban mondhatták el meglátásaikat egy általuk választott téma kapcsán.  Az Európai Tanács ülésének szimulációja is része volt a tábor programjának, az állam-, illetve kormányfők testületének napirendjén pedig a Brexit témája szerepelt. 

-Túl azon, hogy a fiataloknak ebben a táborban teljesíteniük kell, hogy elnyerjék a gyakornoki munkalehetőséget, egyfajta képzést is biztosítunk számukra. Olyan európai uniós kérdésekkel foglalkozunk, amelyeket eddig valószínűleg csak a sajtóból ismertek, most lehetőséget kapnak arra, hogy bizonyos témákban jobban elmélyüljenek – magyarázza Sógor Csaba, aki bízik benne, hogy ezáltal a program nem csak azoknak válik hasznára, akik végül gyakornokságot nyernek, hanem minden résztvevő egyedülálló tapasztalatot szerezhet.

A gyakornoki tábort követően Sógor Csaba 11 erdélyi magyar fiatalnak biztosított 2017-re gyakornoki munkalehetőséget. A bejutottak az egyhónapos, fizetett európai parlamenti gyakornokság alatt a brüsszeli és strasbourgi munkába is betekinthetnek Sógor Csaba tevékenysége által. 

Fotógaléria