Az 1916-os áldozatokra emlékeztek Etéden és Siklódon

2016-10-10

A Küsmöd patak völgyének 1916 októberében áldozatul esett lakosaira emlékeztek Etéden és Siklódon. Minkét településen több százan gyűltek össze – helyiek és elszármazottak – október 9-én, vasárnap, hogy méltóképpen emlékezzenek. 


Az ismert adatok szerint 100 évvel ezelőtt Siklódon 17, Küsmödön 2, Etéden pedig 24 ártatlan embert gyilkoltak meg, több ezren pedig menekülni kényszerültek a szülőföldjükről. Dávid András egykori etédi gyógyszerész kezdeményezésére, Gilyén Levente etédi református lelkész szervezésében, a református egyház, a helyi önkormányzat, a helyi közbirtokosság, valamint Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő és az EPP Képviselőcsoport támogatásával Etéden és Siklódon ünnepi megemlékezést tartottak és emléktáblát állítottak az áldozatoknak. Etéden Kántor Csaba esperes hirdetett igét, majd Szász Tibor felsősófalvi református lelkész ismertette az 1916-os eseményeket.Az ünnepséget a helyi Jósika Miklós Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora színesítette. 

Siklódon is megmozdult a falu lakossága: a helyi református templomban Kiss Károly makfalvi református lelkész tartotta az istentiszteletet, majd a falu központjában koszorúzással, ünnepi beszédekkel és a siklódi férfikórus műsorával folytatódott a megemlékezés. 

„Tartozunk azzal az előttünk járóknak, az áldozatoknak, hogy emlékezünk rájuk, hisz a halottaink teszik a hont hazává. Ott vagyunk otthon, ott a hazánk, ahol halottjaink is vannak” – mondta ünnepi beszédében Sógor Csaba. Az erdélyi képviselő szerint szembe kell néznünk a múlttal és szembe kell nézniük a háború győzteseinek vallott országoknak is. „Mi, az áldozatok leszármazottai elsőként nyújtunk kezet és azt mondjuk, hogy békülni kell: ez az érdeke a közösségünknek, az országunknak és nagyobb közösségünknek, Európának is”– mondta a képviselő.  

Sógor Csaba szerint a mi őseink is hoztak rossz döntéseket, sokan éltették a háborút: „most is hasonló időket élünk, gyakran úgy tűnik, mintha ismét meguntuk volna a békét”. Az RMDSZ-es képviselő szerint nem lenne szabad elfelednünk, hogy az első világháború után olyan békét állítottak fel, amely újabb békétlenséget hozott. A második világháború után megszületett egy olyan világ, amely több mint fél évszázada békét teremtett Európában. „Ma az Európai Unióban nem karddal és fegyverrel, hanem a rábeszélés erejével próbáljuk jobbá tenni a világot. De ez csak akkor lehetséges, ha idehaza is kezet tudunk nyújtani egymásnak, meg tudunk bocsájtani és félre tudjuk tenni a sérelmeinket” – fogalmazott Sógor Csaba. 

Fotógaléria