Migráció: esély vagy veszély?

2016-03-31

Humanitárius, jogi és politikai krízis kíséri a menekültválságot az Európai Unióban. Eltart még egy darabig, amíg sikerül a tagállamoknak ezt a három tényezőt összehangolni – mondta Sógor Csaba azon az előadáson, amelyet Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Németh Géza Egyesület március 30-án, a csíkszeredai Lázár-házban szervezett.


A Migráció: esély vagy veszély? címmel meghirdetett beszélgetést nagy érdeklődés kísérte. „Ebből is látszik, hogy mennyire fontos témát érintünk”– nyitotta meg a beszélgetést az esemény házigazdája dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul. Az est moderátora Sarány István, a Hargita Népe felelős szerkesztője felvezetőjében elmondta: a menekültáradat nem új jelenség, hiszen migráció volt és bizonyára lesz is: a konfliktusok, háborúk és a kilátástalan gazdasági helyzet létbizonytalanságai miatt.
-A világon a föld lakosságának 3%-a mindig úton volt, ez ma azért ijesztő, mert a megnövekedett népességszám miatt, azt mondhatjuk, hogy ma hozzávetőlegesen 262 millió fő van úton a világban – erősítette meg a bevezető gondolatot Sógor Csaba. Az RMDSZ EP-képviselője szerint az adatok azt mutatják, hogy a migráció kiváltó okai közt az elkövetkezendő 30 évben a klímaváltozás is hangsúlyos szerepet kap.
A jelenlegi menekülthelyzet kapcsán Sógor Csaba elmondta: öt év után a szíriai háború azt eredményezte, hogy a 20 milliós országból 12 millióan maradtak hajléktalanok. Ebből 8 millióan az országon belül, 4 millióan pedig az ország határain kívül próbálnak más területeken letelepedni. Törökországba 2, Libanonba 1 és más, köztük európai országokba további 1 millió szír menekült érkezett az elmúlt évek alatt.
 „Európa nem volt felkészülve erre az áradatra, ennek következményeként jelenleg humanitárius, jogi és politikai krízissel is küzd” – fogalmazott az EP-képviselő. Kifejtette: humanitárius válság van, mert emberek ezreiről kell gondoskodni. Jogi válság van, mert kiderült, hogy az érvényben lévő európai jogszabályok elavultak és a gyakorlatban nem működnek megfelelően, vagy nem minden tagállam tartja be ezeket. Politikai krízis van, mert a nagyobb tagállamok nem hitték, hogy a kisebb országoknak is igazuk lehet.  –Amikor a menet elindult nem akarták beismerni, hogy nem lehet mindenkit befogadni. Ehelyett könnyebb volt a kelet-európai országokat kritizálni. Most azt látjuk, hogy a 28 tagállam vezetőiből hiányzik az összetartás, a szolidaritás – magyarázta a migráció veszélyeit a képviselő.
Az esélyek kapcsán úgy fogalmazott: az Európai Uniónak a migránsáradat az eddigi legnagyobb kihívása, ez a jelenség pedig megmutatta azt, hogy újra kell gondolni az európai értékeket, azt, hogy mit jelent európainak lenni, mit jelent az a zsidó-keresztény kultúrkör, amelyből jövünk. „Európának el kell döntenie, hogy milyen jövőt épít a polgárainak. Esélyt kapott arra, hogy újragombolja a kabátot” – fogalmazott. Sógor Csaba szerint nagyon fontos, hogy a három krízis rendezése mellett „emberek maradjunk, a józan eszünket megőrizzük, és ne tévesszük szem elől a rövid és hosszútávú céljainkat”.

Fotógaléria