Salacz Gyulára és Jávor Pálra emlékezett az aradi magyar közösség

2016-02-01

Kettős évfordulót ünnepelt az aradi magyar közösség január 31-én. Salacz Gyula egykori polgármester és Jávor Pál színművész születésnapján az Aradi Nap, a Qult-Ar Egyesület és az Aradi Kamaraszínház közösen szervezett ünnepséget.


Salacz Gyula széles látókörű polgármester volt, aki 26 évnyi pályafutása (1875-1901) során úgy tudta fellendíteni Arad város gazdaságát, hogy kulturális értékeit is előtérbe helyezte. 
„Azért tudott ez a város kiemelkedni, mert béke volt, gazdasági fejlődés volt és elkötelezett emberek is voltak” – hangsúlyozta Sógor Csaba az ünnepségen. Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselőt és ezáltal az EPP Képviselőcsoportot Irházi János, a Qult-Ar Egyesület elnöke kérte fel az esemény támogatására. 
Sógor Csaba köszöntőjében úgy fogalmazott: annak a közösségnek, amely nem tud szembenézni a múltjával annak nincs jövője sem. Ezért ebben a korban az a fő feladatunk, hogy szembenézzünk a múlt borzalmas eseményeivel és emberek tudjunk maradni az embertelenségben is. Az RMDSZ-es képviselő szerint „ma is sokan vannak, akik a maguk helyén polgármesterek, vagyis közösséget szolgáló emberek tudnak lenni. Ezeket az embereket kell megkeresni és bátorítani arra, hogy ők is vegyék ki a részüket mindnyájunk közös munkájából, amelyet az erdélyi magyarság jövőjéért folytatunk”.

Salacz Gyula születésnapjának 184. évfordulóján a szervezők minden résztvevőt meghívtak egy szelet tortára, amelyet kimondottan ebből az alkalomból Szabó Ildikó cukrászmester készített el. Ugyancsak a vasárnapi ünnepség részeként az aradi születésű Jávor Pál színművészre is megemlékeztek, akinek az aradi magyar közösség szintén kiemelten ápolja az emlékét. Ez alkalomból Pozsgai Zsolt Jávor című monodrámáját Szőke Zoltán színművész mutatta be. Jávor Pál 1944-ben a nyilasok börtönébe került, mert nem árulta el zsidó származású felesége tartózkodási helyét. Az egyszemélyes darab a színész naplójegyzetein és levelein keresztül mutatta be a meghurcoltatásokat, kínzásokat és vallatásokat, amelyeket abban a történelmi korszakban az egykori filmcsillag elszenvedett.