Amerikai ösztöndíjat nyerhetnek az Ifjúsági Üzleti Program idei résztvevői

2015-07-29

Vállalkozói, marketing és média ismereteiket bővíthetik azok az erdélyi magyar fiatalok, akik jelentkeztek az Ifjúsági Üzleti Program ez évi táborába. A középiskolásokat célzó képzési program legtehetségesebb diákjai eséllyel pályáznak a bostoni MIT (Massachusetts Institute of Technology) egyhónapos start-up programján való részvételre is.   


Erdély legtöbb szegletéből, Brassó, Maros, Hargita, Szatmár, Kolozs és Bihar megyékből, illetve Magyarországról is érkeztek diákok az Ifjúsági Üzleti Programra (IÜP), amely 2015. július 26- augusztus 1. között közel száz résztvevővel zajlik Csíkszeredában, a Csíksomlyói Salvator Hotelben. A Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány és a CTP Transylvánia Egyesület közös szervezésében immár tizenötödik alkalommal hirdették meg az IÜP magyarországi és erdélyi szakaszát. 

A korábbi évekhez hasonlóan négy modulban fejleszthetik képességeiket a résztvevő középiskolások, alap és emelt szinten készíthetnek megvalósítható üzleti terveket, illetve marketing és médiakommunikáció szakterületeken is kipróbálhatják magukat. Az IÜP célja, hogy az egyhetes tábor során a szakmai ismeretek átadása mellett a fiatalok vezetési kompetenciáit, prezentációs készségeit és a csapatszellemet is erősítsék. Az idei év újdonsága, hogy a magyarországi és erdélyi szakaszok résztvevői közül négy tehetséges fiatal egyhónapos amerikai ösztöndíjban részesül.   

A program állandó támogatója Sógor Csaba európai parlamenti képviselő (RMDSZ, ENP Képviselőcsoport), aki évről-évre meghívott előadóként is részt vesz a tábor munkálataiban. Szerda délelőtti előadásában az EP-képviselő saját pályaválasztásáról beszélt a fiataloknak, arról, hogyan vezetett az útja a lelkészi szolgálattól a politikai szerepvállalásig. Véleménye szerint a mai állandó változásban lévő világban egyre inkább az tapasztalható, hogy a biztosabb megélhetés érdekében több lábon kell állni, több szakmát és idegen nyelvet kell elsajátítani.  

A szakmai orientációtól függetlenül fontos, hogy felnőttként közösségi emberek legyetek, akik ha szükséges, egyéni érdekeiket háttérbe szorítva, közösségi célokért képesek felelős döntéseket hozni – hangsúlyozta a képviselő. Sógor Csaba úgy véli, ezen a generáción is múlik majd, hogy a jövőben képesek leszünk-e erős erdélyi civil társadalmat létrehozni. Hangsúlyozta: azokban az országokban, ahol gyenge a civil szféra, sokkal több a megoldatlan probléma is, ezért a fiatalokat is ösztönözni és bátorítani kell arra, hogy lehetőségeik szerint közösségi feladatokat is vállaljanak. Az Ifjúsági Üzleti Program is igyekszik ezt a fajta szemléletet átadni a fiataloknak, ezért a résztvevők minden évben különböző önkéntes feladatokat is elvégeznek az egyhetes tábor ideje alatt.