Nagytárkányban találkoztak a Tárkány nevezetű települések

2015-06-09

Tizennegyedik alkalommal szervezték meg idén a Tárkányok találkozóját. Ezúttal a felvidéki Nagytárkány adott otthont június 6-7. között a rendezvénynek, amelyen romániai és magyarországi települések küldöttségei is részt vettek. 


A rendezvény szervezésének ötlete 2000-re vezethető vissza, amikor Nagytárkány és Felsőtárkány települések együttműködési szerződést írtak alá, illetve rá egy évre már megszervezték az első Tárkányok találkozóját. A rendezvényt mára sikerült kibővíteni, így ebben az évben a szlovákiai Kis- és Nagytárkányból, az erdélyi Kőröstárkányból, a Heves megyei Felsőtárkányból és Mezőtárkányból, illetve a Komárom-Esztergom megyei Tárkányból is érkeztek résztvevők. 


A Tárkányok találkozóját európai uniós pénzalapokból szervezte idén Nagytárkány Önkormányzata, így az esemény keretében több az Unióhoz kapcsolódó tematikus programra is sor került. A rendezvény részét képezte egy rajzkiállítás, melynek témája az Európai Unió volt, és amelyre az összes Tárkány nevezetű településről érkeztek alkotások. Továbbá Sógor Csaba RMDSZ-es és Csáky Pál MKP-s európai parlamenti képviselők részvételével sor került egy közéleti beszélgetésre is, ahol a két politikus az Európai Unió aktuális kérdései kapcsán fogalmazta meg véleményét és arra kerestek választ, hogy jelenleg mely irányba tart Európa. 

Sógor Csaba egy Márai-idézettel nyitotta beszédét, melyben az európai összetartozás és azon belül a kisebbségek összetartásának fontosságát hangsúlyozta: „Hivatásérzés, az európai szerep tudata s a mély kötelesség: szeretni és szolgálni a népet, melyhez nyelv, emlék, jó és rossz sors s nyelvnél és fajtánál is erősebb kötőanyagok, a közös nemzeti sors kötöz (…). ” – idézte az erdélyi képviselő. Sógor Csaba a több országból érkezett települések találkozóját egy olyan rendezvénynek nevezte, amely az összetartozást erősíti, és a határokon átívelő kapcsolatok fejlődését segíti elő. Hozzátette: a magyarságot csak a határok szakították el, mert szellemileg és kulturálisan ma is egy nemzet vagyunk.


Az RMDSZ-es képviselő a fórumbeszélgetés során kitért arra, hogy Európában, az Európai Unióban a külhoni magyarok számára az a legfontosabb, hogy minden tekintetben biztonságban érezhessék magukat. – Bármerre is tart Európa, számunkra mindig az lesz a legfontosabb, hogy megtaláljuk a biztonságot: a gazdasági-biztonság, az élelmiszer-biztonság, a kiber-biztonság mellett az a célunk, hogy a kisebbségi létben élő közösségeink kultúrájának és fennmaradásának biztonságát is megtapasztalhassuk Európában – fogalmazott a képviselő.