Sógor Csaba: a múlt siratása mellett a jövő építésén is maradéktalanul munkálkodnunk kell

2015-06-08

Az Összetartozás Napjához kapcsolódóan ünnepi istentiszteletet és koszorúzással egybekötött trianoni megemlékezést tartottak a Bihar megyei Csokaly településen június 7-én, vasárnap. A helyi közösség rendezvényén Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő ünnepi beszédet mondott, melyben annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a múlt siratása mellett a jövő építésén is maradéktalanul munkálkodnunk kell. 


Sógor Csaba szerint az Összetartozás Napján kissé úgy érezhetjük magunkat, mint egy temetésen, akik a gyász mellett kicsit örülni is tudnak a rokonoknak, annak, hogy találkozhatnak, hogy még legalább megmaradtak egymásnak, ők még élnek. – Ez egy olyan nap számunkra, amikor meg kell emlékeznünk közösségünk múltjáról, de számba kell vennünk jelenünket és az előttünk álló feladatokat is  - mondta a képviselő.  

1941-ben, Márai a kassai dóm falai között azon gondolkodott, melyet Kassai őrjárat című művében írt le, hogy mit jelent abban a forrongó háborús Európában helytállni. „Kereszténynek lenni annyi, mint műveltnek lenni, felelősnek lenni és tudni azt, hogy a mi országunk nem e világból való.(…) Nagyságát és erejét csak az alázatban, a lemondásban és az önismeretben kaphatja vissza. Európát nem mentheti meg más, csak azok az erők, melyek felépítették e dómokat és ezt a lelkiséget: a hit, a méltányosság és az értelem ereje.” 

Sógor Csaba kitért arra, hogy az ünnepi istentiszteleten az igehirdetés Jeremiás profétát idézte, azt a levelet, amit a babiloni fogságba hurcoltaknak írt: "Munkálkodjatok a városotok jólétén és békességén (…), imádkozzatok érte az Úrhoz, mert annak jóléte lesz a ti jólétetek.” – olvashatjuk e sorokat Jeremiás próféta levelében. - Azt szeretnénk mi is, hogy országainkon belül boldogságban, jólétben, szeretetben, biztonságban éljenek a magyar közösségeink. Ezért nemcsak emlékeznünk kell arra, hogy gonosz kezek mit tettek több mint 90 évvel ezelőtt, hanem az is, hogy mindent megtegyük a magunk helyén annak érdekében, hogy biztonságos jelenünk, boldogabb, szebb jövőnk legyen – fejtette ki a képviselő.