Szakmai hétvégét szervezett a gyakornok-jelölteknek Sógor Csaba

2014-11-16

Az Európai Unió bevándorlási politikájáról, család -, és foglalkoztatásügyi kérdésekről vitáztak azok az erdélyi magyar fiatalok, akik európai parlamenti gyakornokságra pályáznak Sógor Csaba brüsszeli és strasbourgi irodájába. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője november 14-16. között a Maros megyei Nyárádszentlászlón szervezett szakmai hétvégét a gyakornok-jelölteknek.


Október 15-ig küldhették be pályázati csomagjukat Sógor Csaba gyakornoki programjára mindazok, akik 2015-ben egy hónapig az erdélyi képviselő munkáját kívánják segíteni az Európai Parlamentben. A jelentkezők október folyamán részt vettek egy tesztvizsgán. A legjobb eredményt elért első 25 versenyző továbbjutott a gyakornoki táborba, amely Kádár Magor kommunikációs szakember vezetésével zajlott.

A résztvevők az Európai Parlament plenáris vitáját modellezték, ahol családpolitikai kérdésekben, illetve az Európai Unió és a Moldovai Köztársaság közötti társulási megállapodás megkötésének témájában foglaltak állást. Az „európai parlamenti képviselők” ezt követően sajtótájékoztatón ismertették a megvitatott napirendi pontokat. A pályázók rövid időre az Európai Unió tagállamainak „vezetői tisztségeit” is elfoglalhatták az Európai Tanács szimulált ülésén. Az állam-, illetve kormányfők testületének napirendjén a bevándorláspolitika témaköre szerepelt. A gyakornok-jelöltek utolsó programpontként pedig egy kerekasztal-beszélgetésen a fiatalok Európai Unión belüli munkanélküliségi helyzetéről értekeztek, a témát Sógor Csaba vitaindítója vezette be.  

- Arra törekedtünk, hogy ennek a hétvégének ne csupán versenyjellege legyen, hanem tanulásra, képzésre is lehetőség nyíljon. Úgy raktuk össze a programot, hogy valós problémákról, az EU aktuális kihívásairól tudjunk közösen értekezni, az egyes témákat jobban megismerni. Minden évben külön öröm számomra, hogy nagyon jól képzett fiatalok jelentkeznek gyakornoknak, ugyanakkor mindig nehézség az, hogy mindössze tíz gyakornoki hely áll a rendelkezésünkre. Célunk, hogy ne csak gyakornokokat válasszunk, hanem azt a csapatot, azt a kapcsolathálót, amely itt most kialakult, a jövőben is tovább tudjuk építeni – foglalta össze Sógor Csaba, aki szerint a gyakornoki lehetőség olyan tapasztalatok megszerzését segíti elő, amelyeket idehaza kamatoztatni tudnak majd a résztvevők.