Szükségszerű a kisebbségi kérdések megoldása az EU egész területén

2014-07-05

Az ukrajnai helyzet megoldásának a kulcsa a kisebbségi kérdés rendezése lenne – hangsúlyozta Sógor Csaba Torockón, a politológus-hallgatók diáktáborában, amelyet idén 13. alkalommal szervezett meg július 3-6. között a POLITEIA Romániai Magyar Politikatudományi Egyesület, a Kolozsvári Magyar Politológushallgatók Társasága (KoMPOT) és az ELTE Politikatudományi Intézete. 


A táborozók az Önrendelkezés–nacionalizmus-világpolitika témaköreit érintő szakmai előadásokon vehettek részt.  Péntek délután Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője Az Ukrajna-konfliktus vitája az EP-ben címmel tartott előadást. 

Sógor Csaba elmondta, az Európai Parlament idén négy alkalommal tartott vitát az ukrajnai helyzet kapcsán. A még februárban elfogadott állásfoglalások felszólították Oroszországot arra, hogy tartsa tiszteletben szomszédjai szuverenitását és ne tekintsen befolyási övezetként az EU keleti partnerségének országaira. Ugyanakkor kimondták, hogy az ukrán állampolgároknak biztosítani kell a jogot arra, hogy országuk sorsáról saját maguk döntsenek. Később a Krím-félsziget lerohanása kapcsán szankciókat helyezett kilátásba az EP Oroszországgal szemben és határozottan kiállt a kisebbségek védelme mellett is. Sógor Csaba szerint az ukrajnai helyzet rávilágít arra, hogy szükségszerű a kisebbségi kérdések megoldása az Európai Unió egész területén. 

Az RMDSZ EP-képviselője úgy véli: ez a korántsem befejezett ukrán-orosz konfliktus közelebb kellene hozza egymáshoz azokat a nemzeteket, amelyek csupán közös szabályok alapján rendezhetnék a kisebbségeik helyzetét. – Például a román-magyar együttműködést is új irányba kellene helyezni a jószomszédi viszony érdekében. Abban bízunk, hogy lesz közeledés – hangsúlyozta Sógor Csaba.