Üzenet Lázáriból Európának: fontos az országok közti együttműködés

2014-06-14

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő előadásával vette kezdetét a Lázári Nemzetközi Kulturális Napok. A háromnapos rendezvény első napján, pénteken Lázári és Zajta testvértelepülési szerződésének aláírására is sor került.


Június 13–15. között az „Üzenet Európának az országok közötti együttműködés által” európai uniós projekt keretében Lázári községben találkoznak a testvértelepülések: Balkány és Zajta (Magyarország), Slopnice (Lengyelország) és Lázári (Románia, Szatmár megye) képviselői, illetve lakói.

Az esemény nyitórendezvényeként Sógor Csaba az RMDSZ EP-képviselője az Európai Unió szerepéről és fontosságáról tartott előadást.  Elmondta: a nagy uniós világban nekünk az a feladatunk, hogy ne csak az uniós pénzeket hívjuk le, ne csak a szomszéd falut látogassuk meg, hanem lehetőleg mi is mutassunk fel Európának azokból az értékekből, amelyekről úgy gondoljuk, hogy minket erősekké tesznek: kultúra, hagyomány, tánc és vallás. Európa keleti felében még él a közösségi erő, áldozatkészség, éppen ezért fontos, hogy ezeket az üzeneteket eljuttassuk Európának – tette hozzá Sógor.

-Az idei ünnepségek jóval túlmutatnak a község határán, nem csak a községből, de a megyéből és Magyarországról is vannak vendégeink, de a lengyel testvértelepülésünk is képviselteti magát – mondta Roszpapa Csaba alpolgármester. Lengyel István a község vezetője pedig kiemelte: Lázári község jövője szempontjából ezek a találkozások, a kapcsolattartás és a közös érdekvonalak kialakítása javára válhat a településnek.

A többnapos ünnepséget egyben Lázári napjaként tartják számon, melyet három év után újra sikerült megszervezni. A községben a hétvégén néptánc, népzene, kézművesvásár, főzőverseny, képzőművészeti kiállítás, könnyűzenei koncertek és ideiglenes határmegnyitás is lesz. A Szatmárnémetihez közeli településen szombaton Nagypeleske és Zajta, vasárnap pedig Szárazberek és Garbolc között a határt is megnyitják egy-egy napra.