Az autonómia nem elszakadást jelent!

2014-05-16

"A mi autonómia-törekvéseink nem hasonlíthatók össze azokkal az elszakadási kísérletekkel, amelyekkel a kelet-ukrajnai szakadárok próbálkoznak. Ők nem valamiféle autonómiát kérnek, hanem függetlenséget követelnek maguknak” – hangsúlyozta pénteki máramarosszigeti látogatása során Sógor Csaba. Az RMDSZ EP-képviselőjelöltjének kampánykörútja május 16-án Máramaros megyében tartózkodik.


Sógor Csaba arra hívta fel a figyelmet: nagyon fontos, hogy a mostani helyzetben egyértelműen leszögezzük, nem lehet bennünket párhuzamba állítani a kelet-ukrajnai szakadárokkal. ,,Az autonómia egy állam határain belül megvalósuló önrendelkezést jelent, amire sok példa van Európában, elég, ha csak Dél-Tirolra vagy a finnországi svédek helyzetére gondolunk. Mi Románia határain belül akarunk területi és kulturális autonómiát, amiből a románoknak semmilyen hátránya nem származik” – hangsúlyozta az RMDSZ jelöltje. Sógor Csaba arra is kitért, hogy rendkívül károsak azok a sajtóhírek, amelyek a kelet-ukrajnai oroszbarát felkelők autonómia-követeléseiről szólnak.
 
"Tudjuk, hogy sokat kell még dolgoznunk azért, hogy a román közvélemény pontosan megértse azt, amit mi szeretnénk és belássa, hogy az autonómiával az egész ország nyerhet. Ha ebben a kérdésben a román közvéleményben döntő fordulat áll be, akkor a politikusokat is könnyebb lesz meggyőzni” – magyarázta Sógor Csaba.