Európai szellemben zajlott az Iskola másként program Gyergyószentmiklóson

2014-04-11

Az európai értékeket, a kulturális sokszínűség jelentőségét és egymás megismerésének fontosságát próbálták tudatosítani az Iskola másként program keretében Gyergyószentmiklóson.


A helyi Batthyány Ignác Technikai Kollégium meghívására romániai és magyarországi iskolák képviselői közös programokat szerveztek, az együtt töltött napokat pedig egy gálaműsorral zárták április 11-én, délután a gyergyószentmiklósi Művelődési Központban. Az eseményen Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő is jelen volt.

A közel egyhetes programra nem csupán testvériskolákat, hanem olyan intézmények képviselőit is meghívták, akikkel ezidáig nem voltak kapcsolatban. Érkeztek diákok a budapesti Hunfavi János Szakközépiskolából, az egri Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolából, a hevesi Eötvös József Református Gimnáziumból, a brassói, román tannyelvű Vendéglátó és Kereskedelmi Szakközépiskolából, a marosvásárhelyi vegyes tannyelvű Vendéglátó és Kereskedelmi Szakközépiskolából, illetve a bukaresti Luder Reut alapítványi román tannyelvű, zsidó iskolából is.  Az iskolák diákjai a hét során többek között főzőversenyen, illetve kirándulásokon vettek részt, majd közösen készültek a péntek délutáni gálaműsorra, amelynek során zenés-táncos műsorokkal mutatkoztak be.

A program zárásaként megtartott gálaműsor során Sógor Csaba EP-képviselő üdvözölte, hogy az Iskola másként keretében lehetőség nyílik az európai szellemben való nevelésre is. 
–Ezek az alkalmak lehetőséget nyújtanak egymás kultúrájának megismerésére. Ha ismerjük azokat a népeket, akikkel együtt élünk ebben a nagy Európában, akkor jobban tudjuk tisztelni is őket. A valódi multikulturalitás azt jelenti, hogy nem csupán a kisebbség ismeri a többség nyelvét és kultúráját, hanem ez fordítva is igaz – hangsúlyozta a képviselő, aki arra biztatta a fiatalokat, hogy törekedjenek szabadon megismerni a világot, elsajátítani olyan európai értékeket, mint a multikulturalitás vagy a soknyelvűség.


Az EP-képviselő arra is kitért, hogy mindemellett a fiatalok feladata a lázadás is, hiszen ez az a generáció, amely mindig képes volt újat hozni a társadalomba.  – A lázadásotok akkor tud sikeres lenni, ha mindezt cselekvő, példaértékű munkával saját társadalmatok javára tudjátok fordítani – üzente az RMDSZ-es politikus a középiskolás fiataloknak.