Sógor Csaba: Mutassuk meg értékeinket Európában!

2014-03-29

Székelyudvarhelyen tartotta március 29-én EP-kampányindító rendezvényét az RMDSZ.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő beszédében egyik siklódi ősének emlékét idézte, akiről Orbán Balázs is írt. Hegyi Gergely egykori királybíró a legenda szerint  egymaga futamított meg egy kisebb tatár sereget. - Ő egyedül és fegyverrel védte meg a falut, a mai csatákat azonban nem egyedül és nem fegyverrel vívjuk. Az Európai Unióban és Romániában biztosan nem.  Ma már nem magányos hősökre van szükség, hanem arra a közösségi erőre, amely még Európának ebben a felében sokkal inkább fellelhető - fogalmazott Sógor Csaba, aki kiemelte: ezt a közösségi erőt Brüsszelben is fel kell mutatni. 

„Az elmúlt évek során elvittük Erdélyt Európába, bemutattuk táncainkat, hagyományainkat, értékrendünket, amelyekkel Európát gazdagítjuk” –emelte ki Sógor Csaba.  Az RMDSZ politikusa szerint annak a lobbitevékenységnek köszönhetően, amelyet a Szövetség EP-képviselői végeztek Brüsszelben és Strasbourgban, ma már Európában is hallottak és hallanak a Romániában élő magyarokról.  "Ismerik közösségünket és ismerik azokat a problémákat, amelyekkel küzdünk és amelyeken változtatni szeretnénk" – mutatott rá Sógor Csaba.

Az RMDSZ újabb mandátumért induló EP-képviselője hangsúlyozta: ki kell mondanunk, hogy az Európai Unió nem úgy viszonyult a nemzeti kisebbségek ügyéhez, ahogyan azt 2007 előtt vártuk.

"Brüsszelben és Strasbourgban apró lépésekben lehet változást elérni, de szívós munkával eredményesek lehetünk. Február végén először fordult elő, hogy egy hivatalos európai parlamenti álláspontban tükröződjenek azok a gondolatok a nemzeti kisebbségek kapcsán, amelyeket mi hét éve hangoztatunk" – fejtette ki Sógor Csaba.