Egyetemi hallgatókkal találkozott Sógor Csaba

2014-03-14

Erdély és Székelyföld brüsszeli lobbijáról, az EU várható kihívásairól beszélt Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a csíkszeredai Sapientia EMTE kommunikációs műhelytáborában, amelyet Hargitafürdőn szerveztek meg március 11-14. között.


A főként kommunikáció és szociológia szakos diákokból álló hallgatóságnak Sógor Csaba elmondta: az erdélyi magyar ügy brüsszeli támogatásának megnyeréséhez többfajta lobbira is szükség van az Európai Parlamentben. Mint mondta, az erdélyi magyar képviselőknek a kisebbségvédelmi munkájuk mellett az is dolguk, hogy megismertessék a nyugati kollégákkal a romániai magyarság értékeit,  hagyományait.

 – Nem elég csupán a bennünket ért sérelmekről beszélni Brüsszelben, mert akkor egy állandóan panaszkodó közösségként ismernek meg bennünket – hangsúlyozta az RMDSZ-es képviselő, aki az elmúlt hét évben számos olyan megmozdulást szervezett az Európai Parlament brüsszeli és strasbourgi székhelyén, amelyek a romániai magyarság történelmével, hagyományaival, kulturális értékeivel, valamint jelenével ismertették meg a nyugati közönséget.

Arra a kérdésre, hogy mi várható az elkövetkezendő években és milyen lehetőségeik vannak az egyetemista korúaknak, Sógor Csaba elmondta, az a fajta gazdasági modell, amit még a XX. században kitaláltak, nem fog működni. – Újra kell gondolni a gazdaság alapjait, a civil gazdaság irányába kell elmozdulni. Vissza kell állítani a munka becsületét és mentalitásváltásra is szükség van – hangsúlyozta az EP-képviselő, aki nyelvtanulásra buzdította a fiatalokat és elmondta, éljenek azokkal a tanulási lehetőségekkel, amelyeket az Európai Unió biztosít.

Sógor Csaba szerint a legtöbb fiatalnak körbe kell néznie a világban, utaznia kell, megismernie más kultúrákat annak érdekében, hogy a saját közösségében hasznos munkát végezhessen. Az EP-képviselő elmondta, nagy öröm számára, hogy tavaly óta immár a Sapientia EMTE diákjai is bekapcsolódhatnak az Erasmus programba, így a székelyföldi magyar fiataloknak is lehetőségük van külföldön is tapasztalatot szerezni. – Azt tudom tanácsolni a fiataloknak, hogy ne zárkózzanak el a kétkezi munkától sem, ha lehetőségük van, ilyen típusú szakmai tudást is szerezzenek, mert még eljöhet az a világ, amikor nem fognak tudni megélni a diplomából – mutatott rá a képviselő.