Képek a Siculicidium utóéletéből a Csíki Székely Múzeumban

2014-01-26

Csíkszeredába érkezett a bukovinai székelyek és a madéfalvi emlékmű történetét bemutató kiállítás, amelynek március végéig a Csíki Székely Múzeum ad otthont. A kiállítás korábban a madéfalvi veszedelem 250. évfordulója alkalmából a madéfalvi Fészek Tájházban, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő támogatásával nyílt meg. 



A tárlat hivatalos megnyitójára január 25-én, szombaton került sor. Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója az esemény házigazdájaként elmondta, örömmel adtak otthont a tárlatnak, hiszen a madéfalvi veszedelem a székely közösség igen fontos történelmi momentuma, amelyre méltóképpen kívánnak emlékezni.

-A szélesebb nyilvánosság számára is elérhetővé kívántuk tenni ezt a két társult kiállítást, amelynek egy része, a bukovinai székelyek történetének elbeszélése a bonyhádi Völgységi Múzeumtól érkezett, ezt egészítettük ki az emlékoszlop történetének bemutatásával – ismertette Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő az Emelt fővel – képek a Siculicidium utóéletéből című kiállítás anyagának származását a megnyitó során. Köszöntőjében elmondta: furcsa dolog, hogy mi magyarok mindig a vereségeinkre emlékezünk, de ezek a vereségek akár erőt is adhatnak a továbblépésre. Ottlik Géza szavait idézve kifejtette, talán azt is megszoktuk, hogy a vereséget izgalmasabb, sűrűbb anyagból való és fontosabb dolognak tartsuk a győzelemnél,-mindenesetre igazibb tulajdonunk.

Sógor Csaba szerint  a madéfalvi emlékoszlop turulmadara azt is eszünkbe juttathatja, hogy kik vagyunk valójában és milyen értékek mentén kell élnünk.
-A turulmadár Kelet felől jön és Nyugat fele tekint. Keletről vannak a gyökereink, ez a forma amiben élnünk kell, de a tartalom a nyugati keresztény világ. Akkor van baj velünk magyarokkal amikor ezt a kettőt felcseréljük, amikor a nyugat lesz a forma és a kelet a tartalom. Keleti örökségünk a közösségi gondolkodás, katonai rend és fegyelem. Ezekről kár lenne lemondani – mutatott rá a képviselő.

A hivatalos megnyitón tiszteletét tette dr. Szőts Zoltán, a bonyhádi Völgységi Múzeum igazgatója, aki a madéfalvi vérengzés következtében Moldvában, később pedig Magyarországon letelepedett bukovinai székelyek történetét részletesen ismertette. Jelenleg Tolna, Baranya és Bács-kiskun megyékben 40 településen élnek még a bukovinai székelyek leszármazottai, akik ápolják hagyományaikat.


A kiállítás március 30-ig lesz látható a Csíki Székely Múzeumban.